ОбществоРегионални

730 деца от Самоков се включиха в “Мисия подари усмивка”

Самоков 365

Стотици деца от Самоков се включиха в националната информационно-образователна програма за профилактика на устната хигиена „Мисия подари усмивка“. Това е второто издание на социалната кампания на Orbit, която се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Специалният „зъбомобил“  посети най-напред учениците от начален етап на ОУ „Кирил и Методий“, СУ „Отец Паисий“ и ОУ „Неофит Рилски“ в Самоков. Общо 730 деца от 1 до 4 клас присъстваха на образователни лекции, на които бяха информирани за структурата на зъбите и как да се грижат за тях, като  спазват ежедневна устна хигиена. Организирани бяха и различни активности и забавни игри, като накрая всички участници получиха специализирани информационни материали и подаръци.

По данни от последното мащабно национално представително проучване на детското дентално здраве, проведено по Националната програма за профилактика на оралните заболявания, едва 20% от българските деца между 0 и 18 години не са засегнати от кариес. Приблизително 2/3 от децата на 18 годишна възраст страдат от заболявания на гингивата и пародонта, като всеки четвърти 18-годишен младеж е с изваден постоянен зъб. Данните показват, че едва около 45% от българите са посетили зъболекар през предходната година, като основен фактор за повишаване на оралното здраве е информиранността на хората.„Мисия подари усмивка“ се провежда за втора поредна година, като през 2018 г. стартира от Мездра, Ботевград и Самоков. Планира се в рамките на проекта да бъдат обхванати 10 000 деца на възраст 7-11 години от 20 града в страната.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close