ЗлободневноРегионалниСамоков

73 лица са под карантина в Самоков, разрешава се провеждане на фермерски пазар от 13 април

„Самоков 365”

Днес общински кризисен щаб проведе поредното си заседание. На него стана ясно, че до този момент няма заразени от коронавирус в Община Самоков, а 73 души са поставени под карантина. Предстои тестване на медиците от Бърза помощ.  Служителите на Районното управление в града са съставили над 40 акта за нарушаване на противоепидемичните мерки.

Основната тема на срещата бе последното разпореждане, което разрешава провеждането на фермерски пазари. По този повод бе обсъдено разположението на търговците на Общинския пазар и спазването на противоепидемичните мерки. Пазарът ще започне да функционира от понеделник – 13 април, като ще се позволи да работят единствено търговците, предлагащи продукти, свързани със земеделието. Кметът Георгиев подготвя заповед, с която ще бъде регламентирано посещението и функционирането му, тя ще бъде готова в петък.

Отново с цел превенция срещу вируса Общината най-накрая стартира мерки по почистване на улиците, а дезинфекцията продължава. Както стана ясно от провелата се вчера среща между архиерейският наместник Отец Михаил и градоначалника празничните литургии за двата големи християнски празника Цветница и Великден ще бъдат излъчвани онлайн. Наред с това храмовете също ще бъдат дезинфекцирани, като от РЗИ ще направят предписания за поставяне на входовете има  дозатори с антибактериални препарати. Полицейски служители ще следят за реда по празниците и ограничаване на струпването на хора.

По думите на председателя на местния кризисен щаб д-р. Ковачка в МБАЛ – Самоков имат готовност за прием на заразени пациенти. За тази цел е оборудван и обособен сектор А на Вътрешно отделение, разполагащ се с по две легла, собствен санитарен възел и дезинфектант. До петък ще бъде оборудван и с необходимата техника – ще бъдат поставени монитори, перфузори и цялата необходима техника по стаите и в отделението. Няма да се ползват налични апарати от ОАРИЛ, а ще бъдат закупени нови с постъпилите средства по дарителската сметка. До момента са набрани малко над 30 хил. лв. Дарен е един респиратор от Делян Пеевски и един респиратор от дървопреработвателните фирми. Получени са множество дарения на предпазни облекла, маски дезинфектанти и др., както и апаратура. Налични са и 6 кислородни концентратора. Ще бъде обособен отделен вход – от източната страна на болницата, който ще бъде единствено за пациенти със симптоми на Ковид 19. Ще бъдат обособени приемно-консултативни кабинети на 4 етаж. В момента се обособява и сектор А на Детското отделение за пациенти – деца. Ангажирани са за работа с обособените отделения лекари от вътрешно отделение, кардиологията и неврологията. Персоналът на болницата разполага със стерилизатори, очила, престилки, ботуши, защитно облекло, шлемове и маски. МБАЛ има и необходимите медикаменти за два месеца напред, като е дала заявка и за още един месец.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close