Политика

7 са претендентите за кметския стол. 24 са регистрираните листи за общински съветници в ОИК

Samokov-peizaj2Самоков 365

22 септември беше крайният срок, в който политическите партии, коалиции и граждански сдружения трябваше да се регистрират за участие в предстоящите местни избори в ОИК и да посочат своите кандидати за кметове и съветници. Седмина са претендентите за кметската позиция – настоящият кмет Вл. Георгиев от БСП, началникът на дирекция „Бюро по труда”  в Самоков – Венета Галева от  ГЕРБ, Цветан Сичанов – представител на коалиция „Народен съюз”, Борислав Чилингиров от РБ, Зинаида Хаджимитова от ПП Движение за радикална промяна „Българската пролет”, Бойко Димов от ПП „ Движение демократично действие 3Д”  и Димитър Слатински от коалиция „Българска радикална левица”.

По-интересна е ситуация с общинските съветници. Няма да бъде пресилено ако кажем, че мераклиите за местния парламент са в пъти повече от тези, които искат да седнат на кметския стол. Редом до старите играчи гравитират имена без никакъв политически опит от различни сфери. Това бе една от причините листите да се подредят мълниеносно в последния момент. Свидетели сме на това лица от дадена политическа формация да се преразпределят в други лагери.

Предвид този факт не е изненадващо, че голяма част от т.нар. „нови играчи” са добре познати стари. В някои листи максималната бройка от 29 човека е запълнена, а в други е сведена до двама. Известно прегрупиране се наблюдава и след изборите при сформирането на постоянните комисии и избирането на председатели и зам.-председатели, което може да се тълкува и като подмяна на реалния вот. С горчивина може да се каже, че гласът на самоковеца е важен само под формата на пусната бюлетина, но не и когато същият този самоковец иска да изкаже мнението си – примерът: подписалите се 3 122 души за провеждане на референдум за мястото на откритото вече депо.

Не се очакват особени изненади и в битката за кметове на кметства, където почти всички от досегашните титуляри ще се борят за нов мандат. Единственото населено място в общината, където няма да има избори, а ще се назначава наместник е Ново село. Отново се забелязва появата на т.нар. инициативни комитети в подкрепа на независимите кандидати за кметове. Въпросът е колко независими са и какъв смисъл се влага в това понятие предвид  това, че те винаги са „подпрени” от някоя партия.

Идва ред и за частта с обещанията. В навечерието на избори те валят от всевъзможни места, но имайки предвид, че повече лица са ни познати от последните четири години, логично е да се запитаме защо най-оборотните поети ангажименти не бяха материализирани. Може би не е имало време за всичко. Само, че това не би трябвало да е оправдание. Реално ние, гласувайки, им подаряваме време, което да бъде изпълнено с мисъл и съдържание.

Дали ще видим избори с предизвестен финал или дори балотаж, ще видим на 25 октомври, а до тогава нека започнем играта „Надува се балона” с предизборни обещания!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close