Общество

65 фотографии в надпревара за националната награда „Анастас Карастоянов”

Анелия Балабанова

В петък 24-ти ноември ще стане известно името на първия носител на Националната награда за фотография, носеща името на Анастас Карастоянов. Припомняме, че първият по рода си конкурс в страната с национален статут беше учреден с решение на Общинския съвет. Организира се от Община Самоков със съдействието на Историческия музей. Първоначалният замисъл на проявата предвиждаше тя да се проведе в две категории – „Черно-бяла фотография” и „Смарт фотография”. По преценка на журито последната отпадна и останаха да се състезават единствено претендентите с черно-бяло фотография. По време на проведената в понеделник пресконференция в БТА стана ясно, че от общо постъпили 317 снимки, 41 участници с 65 фотографии са допуснати за участие в конкурса. Носителят на голямата награда ще бъде определен от жури с председател Вл. Георгиев  – кмет на Община Самоков и членове проф. д-р Атанас Кънчев, доц. Никола Лаутлиев и доц. Петър Абаджиев – преподаватели по фотография. Той ще получи статуетка и парична награда в размер на 1 000 лв. Определената сума за второ място е 500 лв., а за трето – 300. Предвидена е и една поощрителна награда – смартфон.

„Намеренията са ни много сериозни. Още от миналата година я има тази идея” – коментира по време на пресконференцията кметът Георгиев като мотивите затова са свързани с историята и традициите, които има Самоков. Това е и начин да се отдаде заслужена почит към цялата фамилия Карастоянови. Присъстваха още Веселин Хаджиангелов – директор на ГИМ-Самоков, Невена Митрева – уредник в музея, проф. Ивана Енева – преподавател в Художествената академия и доц. Петър Абаджиев – член на журито. Първите български фотографи са самоковци и това е неоспорим факт, с който може само да се гордеем. Достатъчно е да се споменат  само имената  на Анастас Карастоянов, Иван Доспевски, Ксенофонт Смрикаров, Димитър Германски и Хаджи Петър Хаджимитов, които превръщат Самоков в център на българската възрожденска фотография. „Повече от 80 години Историческият музей е домът, в който се събират най-различни фотографии”  – сподели Веселин Хаджиангелов – директор на ГИМ-Самоков. Това е достатъчно основание да се помисли и за Музей на фотографията, но комплексни са факторите, от които зависи неговото създаване. Първите фотографи на Горна Оряховица и Видин са също двама самоковци – Иванчо Захариев и Христо Йованович – Самоковец, които се установяват там веднага след Освобождението”  – припомни Невена Митрева. По думите й всяка фотография е един спомен, един безценен документ и история с продължение. Едно произведение на изкуството, наречено от старите самоковци „светлопис” – изкуство на светлината.

„С влизането в Европейския съюз загубихме националното си самочувствие. Време е да върнем мястото на България, което тя заслужава в културна Европа” –сподели проф. Енева, съпруга на покойния професор Михаил Енев, който пръв въвежда фотографията във висшето образование. Всички участници във финалната изложба ще получат грамоти за участие. Началото е поставено. И всяка година в Деня на християнското семейство ще бъде връчвана наградата на името на Анастас Карастоянов. Още в първите дни на 2018 г. ще бъде обявена темата за следващото издание. Радващо е, че това е втората награда с национален статут, след отличието за живопис „Захари Зограф”, която ще кара името на Самоков да се споменава надлъж и шир.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close