Седмицата

64 полицаи излизат по улиците в Самоков

 

94641-patni-policai-01Христиана Видинова

Пътните полицаи ще излязат по улиците на града, но шофьори, не се притеснявайте! Органите на реда няма да ви глобяват, а ще се впуснат в 22-то издание на Националното състезание „Пътен полицай на годината“. Стартът на надпреварата ще бъде от 10:30 часа. Организатори на състезанието са Главна дирекция „Национална полиция“ и Областната дирекция на МВР, Съюза на българските автомобилисти и Българският червен кръст, и Община Самоков.

Организационният комитет по провеждане на националния турнир се събра в началото на седмицата за среща, на която бе уточнен графикът по програмата на мероприятието. Официалният старт на националното състезание ще бъде на 12 септември от 19 часа на площад „Захарий Зограф“. Състезанията по шофиране ще се проведат в събота на паркинга на зала „Арена Самоков“. В същия ден ще бъде представена новата пешеходна пътека от „английски тип“. Местоположението й е на бул. „Искър“ при училище „Станислав Доспевски“ и офисът на Мтел. Интересното в случая е, че въпросната пешеходна пътека няма да е просто от типа „зебра“, а ще има и указания за оглеждане при пресичане, както и премигващи светлинни елементи.

В събота състезателите ще преминат и през тежката част на състезанието – тестовете, през които полицаите трябва да преминат – майсторско управление на мотори и автомобили, оказване на помош на пострадали при пътно-транспортни произшествия, стрелба и др. Освен това, униформените ще преминат и през теоретичен изпит. В този изпит, полицаите ще трябва да се справят със сложните казуси при пътнотранспортни нарушения и налагане на наказания за тях.

Освен надпреварата за най-добър пътен полицай, на 13-ти септември ще се проведе и денят за превенция в града ни. В него са предвидени разнообразни дейности, оказващи дейността на пътната полиция, разяснителни кампании от организации и институции, ангажирани с въпросите на пътната безопастност, както и демонстрации на ученически клубове.

Учениците от 5-8 клас на ОУ „Авксентий Велешки“ – гр. Самоков и членовете на Клуб по приложно колоездене – с. Челопеч, ще демонстрират майсторските си умения по колоездене. Участниците в клуб „Млад огнеборец“ – гр. Самоков ще представят своите умения по аварийно-спасителна дейност.

Също така в програмата са включени онагледяване оказване на долекарска помощ на пострадал при ПТП, разяснителна кампания от представители на Държавната агенция за закрила на детето, РИО – София регион, презентация на дейността на неправителствени организации и сдружения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close