ОбществоРегионални

60 години ПГ по туризъм – традиции и новаторство

Самоков 365

60 – годишният юбилей на ПГ по туризъм  – Самоков беше тържествено отбелязан този петък /27 септември/ с наздравица и чаша вино. Бивши и настоящи учители, служители ученици, родители и граждани уважиха събитието, което се състоя в Световния ден на туризма. Директорът Борислава Хаджийска отправи приветствени думи към присъстващите и с изготвена презентация припомни историята на училището. То започва съществуването си като Професионално училище по текстил, открито през 1959 г. Първият директор е Манол Манов. До 1976 г. не разполага със собствено помещение, а учениците се обучават в гимназията /втора смяна/ и комбинат „Рилски лен”. През 1976 г. получава една от сградите си, в която се помещава и до днес. Сграда №2 е собственост на училището от 1982 г. Две години по-късно настоящата  Гимназия по туризъм в Самоков получава орден „Кирил и Методий” – II-ра степен по повод своя 25-годишен юбилей.

„Доста неща днес са се променили, но ентусиазмът на колектива се е запазил”  – обобщи Б. Хаджийска. В знак на почит и признателност тя връчи почетни плакети на учители, директори и дългогодишни служители, свързали и отдали част от живота си на училището. Това беше заслужена благодарност и признание за тях.  С мили думи Латинка Щъркелова развълнува присъстващите от името на своя син Васил – бивш възпитаник на ПГ по туризъм. „Наученото тук, от вас му помогна да се реализира в престижни ресторанти. Също така и като мъж, който се грижи за своето семейство и глези близките си с различни вкусотии” – сподели тя.Тържеството продължи в неформална обстановка. Гостите можеха да опитат от кулинарните изкушения, сътворени от възпитаниците на ПГ по туризъм и техните преподаватели. 

Днес, 60 години по-късно самоковското училище, специализирано в подготовката на кадри за туризма продължава да пише своята история. Опитва се да отговори на съвременните потребности на бизнеса и младите хора. В тази връзка беше предприета иновативна стъпка към въвеждането на дуалното обучение. Наред с това е и вперило поглед към бъдещето със стажове в различни европейски страни за своите възпитаници. Една хубава традиция, която ще продължи и в бъдеще.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close