Регионални

583 200 лв. за дооборудване на депото

Анелия Балабанова 

depo_11Една година измина от официалното откриване на Регионалния център за управление на отпадъците, а новоизграденото депо все още стои в режим на изчакване. На последната сесия съветниците дадоха карт бланш на кмета Владимир Георгиев да поиска безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за дооборудване чрез закупуване на техника за новата система. Подобни намерения се афишират от доста време. Очакванията са съоръжението да започне да функционира в началото на месец октомври, а необходимата сума е 583 200 лева.

Още при изграждането на центъра се взе решение той да бъде стопанисван и управляван от Общината. Задвижи се и процедурата за подбор на персонал. Имаше и опити необходимата сума да се осигури с външно финансиране по линия на Министерството на околната среда и водите, но те удариха на камък. Така Самоков и останалите общини в сдружението ще трябва да спасяват положението със собствени сили и средства. Междувременно стои нерешеният проблем със старото сметище, чието съществуване трябва да бъде преустановено. Той буквално цъка като бомба със закъснител заради заплахата от евентуални санкции и екологичните последствия. Нееднократно се споменаваше, че те биха доста по-сериозни от притесненията, свързани с експлоатацията и изграждането на Регионалния център за управление на отпадъците, разположен само на 1 км. от съседното село Драгушиново. Проектът за рекултивация трябва да бъде готов до края на септември. Необходимо е РЦУО да започне да функционира, за да се затворят депата и на останалите общини – Костенец, Ихтиман и Долна баня, които ще се обслужват от сметището в Самоков.

Остава въпросителната около такса смет за следващата година, което е от изключително значение за средностатистическия самоковски данъкоплатец. Все още няма яснота как ще се определя размерът, но вероятно това ще става по нова методика.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close