ОбществоРегионални

52.97% разкриваемост на престъпленията през 2018 г. отчетоха от РУ- Самоков

Анелия Балабанова

704 са регистрираните престъпления за територията на РУ-Самоков при ОДМВР-София през 2018 г. като за същия отчетен период на 2017 година те са 722. Това сочат данните от отчета, представен от началника на управлението гл.инспектор Васил Попов през ръководителя на ОДМВР-София. Известно е, че  Районно управление в Самоков обслужва най- голямата територия и население с най- голяма численост в Софийска област.

Процентно изразената разкриваемост на регистрираните престъпления от служителите на РУ – Самоков за 2018 година възлиза на 52,97 процента. Данните сочат значително увеличение в разкриваемостта на извършените престъпления. Регистрирани и разкрити са 1 убийство, 4 полови престъпления и 5 грабежа. При авторите на престъпления против собствеността на гражданите тя също бележи повишение – 27.75% при 289 регистрирани случая. Продължили са опитите за въвеждане в заблуждение и измама на хора, за които и ние ви информирахме от страниците на вестника. Жертва на т.нар. ало измами са предимно пенсионери посредством телефонни обаждания с предложения за печалба, възникнали пътни инциденти и др. подобни. В тази връзка следва да бъде отчетено, че след своевременното уведомяване на полицията и предприетите незабавни действия от страна на служителите на управлението са осуетени направените опити за такъв вид измами спрямо гражданите. Служители на РУ-Самоков са извършили общо 196 проверки, при които са установени и иззети 15 817 къса цигари, 83 кг. нарязан тютюн и 371 литра алкохол.

Статистиката по линия на КАТ-Пътна полиция е доста тревожна тъй като все по-често се установяват водачи на превозни средства, управляващи след употреба на алкохол или наркотични вещества. Установените водачи на МПС управляващи след употребата на наркотични вещества възлиза на общ брой – 25 броя. За календарната 2018 г. са установени общо 166 неправоспособни водачи на МПС, 176 са установените шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. Регистрираните престъпления по чл. 343б от НК – (алкохол над 1.2 промила) през 2018 година възлизат на 59 броя, а тези по чл. 343в от НК (наказания по административен ред) са 46. Като цяло административно-наказателната дейност по Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането през 2018 година значително се е повишила в сравнение с миналогодишния период. Съставени са общо 1860 акта за установено административно нарушение, 925 фиша и 558 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка. Установени за периода за общо 27 превозни средства, нерегистрирани по надлежния ред. Настъпили са 167 пътнотранспортни произшествия, от които 11 тежки ПТП. Те са завършили без убити и с 16 ранени. За изминалата година са установени общо 30 случая на лица, съхраняващи наркотични вещества. Продължава активната работа по засилване полицейското присъствие и периодично провеждане на операции в района на централната градска част и територията на кв. „Възраждане” в гр. Самоков. Съдействие през обособеното приемно помещение в РУ-Самоков са потърсили 398 граждани по различни поводи.

„Към настоящия момент кадровото обезпечаване на РУ-Самоков е в доста добро състояние в сравнение с предходните години. Съществуват едва 6 вакантни длъжности от общия щат на управлението” – коментира началникът Васил Попов, който заема поста от края на месец януари 2017 г. По думите му е значително подмладен личният състав и в управлението служат много млади и добре подготвени професионалисти. „В комбинация със старите и опитни служители смятам, че за 2018 година се доказа ефективността на екипната работа на управлението и това е основното за отчитане на толкова високи резултати в дейността” – добавя още той. Важно е да се отбележи подобряването на материалната база. Сградата на управлението беше напълно реновирана с подменени врати, прозорци и изградена рампа за хора с увреждания. Това стана възможно във връзка с реализацията на проект по ОП „Региони в растеж” 2014-2020. Обогатен с няколко МПС е наличният автопарк на управлението. „Отчетените показатели на дейността на РУ – Самоков през 2018 година затвърждават тенденцията към повишаване в пъти на количествените и качествени показатели на ежедневната полицейска дейност, съпоставена с предходния отчетен период и на 2017 година” – обобщава в заключение гл. инспектор Васил Попов

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close