ОбществоРегионални

51.77% разкриваемост на престъпленията отчитат от РУ-Самоков

Самоков 365

Полицейските служители са на първа линия в борбата с коронавируса. Униформените следят стриктно за спазване на разпоредбите и наложените ограничения, свързани с разпространението на заразата. Каква е картината на престъпленията? Общият брой на регистрираните криминални прояви за 2019 г. възлиза на 612 като в сравнение с предходните 12 месеца те са с 92 по-малко. Процентно изразената разкриваемост на регистрираните престъпления от служителите на РУ – Самоков за 2019 година е 51,77 %. Забелязва се тенденция за намаляване на криминалната престъпност.

За съжаление в РУ – Самоков продължават да се регистрират случаи на опити за въвеждане в заблуждение и измама на хора, предимно пенсионери, чрез телефонни обаждания с предложения за печалба, възникнали пътни инциденти и други. Наблюдава се увеличение по отношение разкриваемостта на извършените престъпления. Няма регистрирани убийства. Четири са регистрираните и разкрити полови престъпления, при три за 2018 г. Няма грабежи, а през 2018 г. те са били общо пет. При престъпленията против собствеността на гражданите разкриваемостта също има повишение, 35,87 % при регистрирани 248 броя престъпления през годината.

Както е известно, РУ – Самоков обслужва най- голямата територия и население с най-голяма численост в Софийска област. Принадлежи към структурата на ОДМВР — София и обслужва Самоков, 22 села, 26 вилни зони и 3 туристически комплекса, единият от които е с национално значение – Боровец, с общо население около 40 000 души. Структурирани са две групи – „Криминална полиция” и “Охранителна полиция”, като са обособени и два участъка – Боровец и Участък „Седми квартал”. Като положителна тенденция следва да се отбележи значително подмладения личният състав в управлението, като служат много млади и добре подготвени професионалисти. Заедно със старите и опитни служители се доказва ефективността на екипната работа и през 2019 година, което се явява едно от определящите елементи за тези високи резултати в дейността.

Какво сочи статистиката на КАТ-Пътна полиция. Тежките ПТП за 2019 г. са 21 с 2 убити и 25 ранени. Установени са 15 водачи, управляващи МПС след употреба на наркотични вещества, 102-ма неправоспособни водачи. Регистрираните престъпления по чл. 3436 от НК  ( за алкохол над 1.2 промила) през 2019 година са 35 броя. Общият брой съставени АУАН са 1 538 броя, 1795 са съставените фишове и 149 издадени заповеди за прилагане на принудителна административна мярка. За отчетния период на 2019 година са установени нерегистрирани по надлежния ред общо 26 превозни средства. 163 са пътнотранспортните произшествия за територията, обслужвана от РУ-Самоков.

Основно усилията на РУ – Самоков са насочени към предотвратяване извършването на престъпления, работа по посещение на местопроизшествия и разкриване на криминални деяния, охрана на масови мероприятия, както и подобряване на полицейското обслужване на гражданите чрез търсене на партньорство с обществеността и увеличаване чувството им за сигурност. За 2019 година през приемното помещение са преминали и е осъществена дейността с общо 498 граждани по различни поводи. За отчетния период е осигурена охраната на обществения ред на общо 104 масови мероприятия, проведени на територията на общината.

Регистрирани са случаи за нарушаване на обществения ред, касаещи нощната тишина и времето за почивка на гражданите, съгласно разпоредбите на Наредба №1 на община Самоков. Повечето от сигналите на гражданите са за нарушенията на обществения ред и са регистрирани в дежурната част на РУ — Самоков след 22 часа и на тях се реагира от дежурните сили на патрулно-постовата дейност. При установени маловажни случаи са отправени писмени полицейски предупреждения на основание чл.65 от ЗМВР, а в останалите случаи за започнати административно-наказателни производства и са съставени актове за установените административни нарушения.

В РУ – Самоков за изминалите 12 месеца са задържани по законови основания общо 500 лица. Общият брой на съставените административни актове по Наредба №1 и Наредба № 3  са 369. За отчетния период са регистрирани случаи на извършени хулигански прояви и са осъдени 11 лица по Указа за борба с дребното хулиганство. Като цяло административно-наказателната дейност, осъществявана от полицейските служители през 2019 година се е запазила на значително високо ниво в сравнение с миналогодишни периоди, което е видно от постигнатите резултати на „Охранителна полиция” – 4 895 броя съставени АУАН.

Важен аспект, свързан с дейността е материално-техническото състояние на Полицейското управление. През 2019 година то е значително е подобрено. Доставени са два чисто нови служебни автомобила. Заедно с получените четири нови служебни високопроходими МПС, както и получените преди това возила „КИА Сийд“, ползвани от „Пътна полиция”, както и няколко леки автомобила. В заключение може да се отчете и обобщи, че цитираните показатели на дейността на РУ – Самоков през 2019 година затвърждават тенденцията към повишаване в пъти на количествените и качествени показатели на ежедневната полицейска дейност, съпоставена с предходния отчетен период и на 2018 година.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close