ОбществоРегионалниСамоков

Общината отделя за спорт над 1 млн. лв, половината от тях – за спортните клубове

„Самоков 365“

Днес кметът Владимир Георгиев подписа договорите на клубовете, които получават средства от Общинската програма за развитие и насърчаване на физическото възпитание и спорта, чрез финансиране на възнаграждения и осигуровки и други съпътстващи разходи на треньори, чрез общинския бюджет.

Малко над 1 млн. лв. е бюджетът за спорт през 2021 на Община Самоков, като половината от тях е заделена за субсидии на спортните клубове, поддържане на треньорски бройки  и финансиране на състезания,организирани от местните клубове под егидата на Общината.

Общо за подпомагане дейността на спортните клубове, организиране на спортни мероприятия и издръжка на общинските спортни обекти, отдадени на клубове в бюджет 2021 средствата са в размер на 500 хил. лв. /в които не влиза издръжката на зала “Самоков”/

Средствата ще бъдат преведени по сметка на клубовете от началото на следващата седмица. Най-голям брой треньори се субсидират на баскетболния клуб, които ще получат по сметката си 50 хил. лв. След тях по размер на субсидия за треньорите са клубът по борба, които са в размер на 33 500 лв. и след това са футболния клуб на „Рилски спортист” – 22 300 лв. Клубовете по зимни спортове, аеробна гимнастика, волейбол и бокс получават по една субсидирана бройка или 11 100 лв. Само клуб „Чамкория” от зимните спортове получава половин бройка или 5 600 лв. Общия размер на средствата по програмата са в размер на 212 600 лв.

Освен средствата за подпомагане на треньорските щатове, в бюджета на община Самоков за 2021 год. са предвидени средства за провеждане на състезания под егидата на общината. Най-сериозни средства тук са предвидени за домакинство на различни етапи от европейската и балканската баскетболна лига – 20 хил. лв. След тях са за купа „Самоков” на клуба по борба – 9 хил. лв., на купа „Самоков” по лека атлетика – 3,500 лв., 3000 лв. за купа „Бороборд Джуниър”, по 2 500 лв. за купа „Чакмория джуниър”, купа „Самоков” по ски бягане, купа „Самоков” по бокс и за кръг от националните детски серии по даунхил. 2000 лв. са отпуснати за купа „Петър Попангелов” и 800 лв. за купа „Самоков по ски скок.

Общият размер на средствата за състезания, провеждани под егидата на общината са 60 хил. лв. Отделно за субсидиране на спортните клубове са предвидени 146 хил. лв., чрез които се подпомага цялостната им дейност и 0още около 80 хил. за издръжка на спортни обекти общинска собственост, предоставени за стопанисване на спортните клубове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close