Събития

5-метров трикольор ще посреща гости и участници в Чакърови празници 2017

Анна Манова

За четвърта поредна година Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”, с подкрепата на Община Самоков, организират Чакърови празници. Честванията се превърнаха в традиционни, свързани и обърнати към българското и патриотичното. Отбелязват се в края на месец юли в местността Чакърови поляни. Тази година те ще се проведат от 21-23.07.17 г.

Организаторите се стремят всяка година да има по нещо ново и интересно, което да привлича повече хора да се включат в празника. Миналата година беше направен и нов масивен мост, по който да се осъществява по-лесен достъп до мястото на тържествата. Самата поляна е доста голяма и красива. Тази година на нея ще бъде поставен 12-метров пилон, на който ще се развява 5-метров трибагреник. Той ще посреща всички пристигащи и ще носи в себе си идеята за нашето, близкото, българското. Всяка година част от Чакъровите тържества са почти всички клубове с патриотична насоченост в страната, които идват с носии и участват в пресъздаване на живите картини.

Настаняването на гости и участници ще бъде на 21.07.17 г. /петък/, като всички се събират на поляната, а който желае може да пренощува там на палатка. Празникът ще започне от 10:30 часа на следващия ден /22.07.17г – събота/. Тогава ще бъде официалното откриване, което ще е съпроводено с традиционните исторически въстановки и вкусен курбан, приготвен от членовете на КЛИО „Чакър войвода”. За доброто настроение на всички присъстващи тази година ще се погрижат народните изпълнители Володия Стоянов и Боряна Карпузова. Гости на празника ще бъдат и „Големите гайди”. Поканени са и всички местни фолклорни танцови състави, за да може да се извие възможно по-голямо българско хоро. Предвидено е да има и импровизирана уличка на занаятите, където местните занаятчии да покажат своите неща. Идеята е акцентът да е върху нашето, местното, но и традиционно българското. Всичко това да бъде събрано на едно място.

Това, което прави впечатление на основните организатори от Клуба на любителите на историческото оръжие е, че поляната се развива, посещава се, но за съжаление не се стопанисва достатъчно. Ето защо на тях им се налага поне около два месеца преди Чакъровите празници да почистят мястото. А тази година да отремонтират и да поставят липсващите дъски по новия мост. Сега се надяват поставения пилон и знаме да радват посетителите и да успее да се запази във времето. Организаторите приканват всички желаещи да се включат в тържествата да се облекат в носии и да дойдат на Чакърова поляна на 21 юли, за да се повеселят заедно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close