ОбществоРегионални

5 години рали за дами „8-и“ март

Мария Галчева

Началото

Тази емоция, която преживяваме в началото на всеки март месец, трудно може да бъде описана. Знаете ли колко е хубаво да възродиш нещо почти забравено, нещо, което живее само в спомените. Но когато се заговори за това, неусетно да се пренесеш назад във времето и да станеш зрител, преживявайки всяка негова секунда.

Тръгнахме по този път точно преди 5 години. Къде скептични, къде любопитни – рали, нали? При това за жени. Тази история е уникална. Тя започна в ново време с нас, но благодарение на целия заряд от миналото и на много хора, които ни помогнаха да възстановим този формат. През февруари преди 5 години се срещнахме с Георги Янакиев – старши, който беше човекът, свързал ни с техническия екип, неизменна част от живота на днешното рали.

Идеята

Той отвори всички врати, леко притворени от времето и ни вдъхна смелост и увереност. Наистина за организацията на подобно събитие са нужни ресурс и време, но не е само това. Нужно беше да му вдъхнем живот.

Реализацията

Слушайки разказите на зрители и на участнички в него, стана ясно, че това събитие е било част от живота на предишния Самоков. Чакано и желано, организирано с много желание и събиращо също толкова много хора. Предизвикателство и още как! Но ръкавицата беше хвърлена и се започна – срещи, разрешителни, уведомителни писма – както си му е ред.  И  най-важното – участничките. Звездите в този ден,  смелите жени-шофьори, с които се разминаваме всеки ден по улиците.

Акцентите

Това рали по един или друг начин вкара бензин в кръвта на града ни – разбира се, ние внесохме и шоу елемент, но никога в нито един момент не избягахме от основния му акцент – майсторското управление. Много малко хора днес се учат да шофират на полигон в началото. Доста честно той е пренебрегван и това в някои случаи създава доста бели. Майсторското управление и скоростната отсечка са гръбнакът и на днешното рали. Но публиката за цялото това време нито за момент не остана пренебрегната – за нея осигурихме test drive автомобили и много изненади.

Изненадите

5 години – и всяка поредна ни учеше на нещо. Март месец ни поднасяше много изненади – ако веднъж грееше слънце, следващият път валеше сняг, примесен с дъжд и всички бяха мокри до кости. Случи се дори да отменим събитието през 2015 с две седмици, защото падна такъв сняг, че целият град беше буквално парализиран. Но въпреки метеорологичните изненади, ние действаме и се забавляваме.

 

Преди старта

Целият град започва да пулсира заедно с оборотите на двигателите преди старта. И всички са зад огражденията. А мястото – то е ясно – паркингът пред „Арена“. Още от рано сутрин се обезопасява, опъват се шатрите, слагат се загражденията. Ясно е, че до час-два започваме. Събираме се полека целият наличен състав и всеки поема задачите си. Първите коли кротко мъркат пред огражденията и чакат да ги пуснат за регистрацията. Задължителна част. Задължителни са и снимките – само чрез тях после преживяваме тези моменти. Разбира се, погрижили сме се и за медийното покритие – през годините сме били в камерите на две национални телевизии – Нова и БНТ, а Хоби тв стана наш медиен партньор от самото начало. Влязохме в сайтовете на регионални медии, редица вестници са писали за нас, а през миналата година за първи път бяхме поканени за пресконференция в пресклуб „България“, което ни изтреля като новина буквално в цяла България. Беспорен успех за нас като организатори, защото усилията ни бяха показани на всички. Най-доброто медийно присъствие  осигурихме  чрез включване на живо в предаването на Нова телевизия „Събуди се“. Това дължим на прекрасната  Глория Николова.

Камери, обективи, снимки, фейсбук, старт, финал, награждаване – така се движи в общи линии хронологията на деня. Към нея трябва да прибавим големи дози адреналин, все пак това е състезание.

Дамите

Те са акцентът на деня. Цялата организация е подчинена на дамския празник и на желанието ни те да го прекарат наистина запомнящо се. И си мислим, че успяваме всяка година да направим един наистина различен 8-и март, който да бяга от клишето. А какво по-голямо клише от това, че жените не са добри шофьори?

Освен купите, които са най-яркото свидетелство за участието им в това събитие, ние заедно с нашите приятели и партньори осигуряваме различни награди, защото е абсолютно необходимо дамите да почувстват внимание. Лека забележка се прокрадва точно в този ред , понеже това внимание трябва да бъде целогодишно, а не само в един ден, но такива да обстоятелствата и психологията ни донякъде.

Екипът

Зад всичко, което виждате в самия ден, стоят усилията на много хора. „Самоков 365“ и технически подготвените колеги, които са доказали себе си в редица реални, не приложни, състезания. Чавдар Здравков, Крум Стефанов, Георги Янакиев – младши са само част от професионалистите, работили в реални условия и напълно запознати с всички възможни рискове, които едно подобно рали носи. Затова и отговорността за безопасността на дамите е изцяло тяхна задача. Досега през цялото това време те са доказали своя безупречен професионализъм, пресмятайки всеки един риск и обстоятелство.

Още в самото начало, когато решихме да възобновим провеждането на ралито, бяхме напълно наясно, че това няма как да се случи без да имаме този набор от хора. Всеки, който е бил поне веднъж част и от публиката, със сигурност ги е виждал как тичат напред назад дали преди или по време на състезанието, за да може всичко да е наред и да протече, както си му е ред – без инциденти.

Посланието

Посланието винаги е насочено към хората и към Самоков. В града ни могат да се случват различни събития – важното е да сме заедно и да бъдем обединени. Да се вдъхне живот и да имаме поводи за общи спомени.

Това е и едно от основните направления на „Самоков 365“ – да бъде носител на позитивното, на събитийността, на добрите практики, които оставят трайни следи. За нас е важно да си свършим добре работата, за да може да покажем, че понякога е нужно нещо съвсем малко, за да се постигне нещо голямо. Обикновено това е желанието.  Когато обикнеш една идея и и вдъхнеш живот, тя започва да живее и да увлича. Така стана и с ралито – то се върна и отново е емблемата на март.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close