ОбществоРегионални

5 вида инструменти за лов и техните предимства

Цялостното ловно оборудване е доста комплексно, което в много случаи го прави и обемисто, и тежко. Доста наивен, романтичен мит е представата как ловецът просто премята пушката на рамо, опасва се с патрондаш боеприпаси и е готов да поеме на излет.

Не, в действителност има още много елементи, които влизат в употреба – мерни прибори, допълнително или резервно облекло, уреди, примамки, аксесоари и т.н. Възможно е да напълним една голяма раница и едва тогава да се досетим, че сигурно ще ни потрябват и един-два инструмента за лов.

И тук вероятно си мислите, че настъпва дилемата: къде да ги сложим, дали изобщо ще са ни от чак такава необходимост, нужно ли е да ги носим, или ще минем без тях.

Всъщност, благодарение на висококачествения набор от съвременни ловни инструменти, подобни терзания вече не съществуват. В настоящата статия ще ви дадем пример за няколко функционални и удобни пособия, които имат изключително компактни размери, а в същото време могат да ни бъдат от огромна полза при излет за дивеч.

Мултифункционален инструмент

Ако нямаме място за всичко, нека да вземем поне едно помощно средство. Добре е то да има разностранни приложения, а не да ни върши работа само в едно направление. При този сценарий няма по-подходящ инструмент от добре познатия вече на мнозина мултитул. Той съчетава десетки възможности, наподобявайки прословутото швейцарско ножче, използвано от военни, планинари и любители на екстремните преживявания сред природата.

А един мултифункционален инструмент за лов наистина дава възможност за употреба в различни направления. Какво може да свърши например един мултитул на Gerber? Може ли да реже? Да, но не е само това. Има нож, ножичка, минитрион, също така клещи, кукичка, дори и игла, ако се налага да зашиете нещо на място.

И всичко това се побира в джоба, когато инструментът е сгънат. Така че нито ще заеме място, нито ще натежи. Но ще натовари ли прекалено бюджета, отделен за любимото хоби? Има варианти за всеки. Така например високият клас Multi-Plier 600 Pro Scout от неръждаема стомана надхвърля 200 лева, инвестицията обаче гарантирано си заслужава. Предлагат се и модели с двуцифрена сума, но разбира се, качеството кореспондира с цената.

Брадва и трион

В гората често се налага да отсечем нещо или пък да режем в такова количество, размери и материали, които надхвърлят възможностите на джобния мултитул. На помощ вече идват брадвата и триона. А защо не и две в едно – предлагат се изделия, съчетаващи двата класически уреда за обработка на дървесина. В повечето случаи сферата на употреба е насочена именно към растенията – да се отсече стар и сух клон, да се направи резка и други.

Но е възможно брадвата или трионът да намерят приложение и в друго направление – разпределение на плячката. Точно така, всеки ловец с поне минимален опит е наясно, че отстреляният дивеч се разпределя между членовете на дружината още на място в гората.

Ловна кука

Кука, брадва, трион – по начина, по който ги изброяваме, ако непосветен читател попадне на текста, може да реши, че разказваме детайли от криминален сюжет. Но всъщност това са нормални и много полезни атрибути в ловното занимание.

Отстреляният дивеч може да се окачи на куката (а тя пък от своя страна да бъде закрепена на някое здраво дърво), за да бъде по-лесна обработката с другите два инструмента, както и с ножа. Куката може да послужи и за окачване на предмети, които не искаме да разнасяме навсякъде със себе си из гората.

И при тези пособия отново не излизаме от концепцията за компактност. Брадвата може да се окачи на колана, куката също лесно се побира в багажа.

Размерите не бива да ни притесняват дори при последния вариант, за който ще стане дума.

Сгъваема лопата

За какво пък ни трябва да копаем в гората? Има повече от една причина да използваме лопата. Можем да направим капан за дивеч. Освен това съществува немаложавната опция да си разчистим и заравним място, на което да устроим основната си позиция в очакване на дивеча. Отново имаме вариант за компактно решение, ако изберем сгъваема лопата. Така се спестява място и приспособлението без особени затруднения намира място в багажа ни.

Разбира се, едва ли ще вземем всичко изброено със себе си. Но всяко едно от тези пособия за лов има своята сфера на приложение, затова планирането и добрата подготовка са ключови. А и неудобството от носенето на няколко грама тегло вповече е за предпочитане пред главоболията, които ни чакат, ако в критичен момент нямаме под ръка точния инструмент.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close