Общество

45.45% разкриваемост на престъпленията отчетоха от РУП-Самоков

Анелия Балабанова

Отчет за дейността на РУП-Самоков представи началникът Васил Попов по време на проведеното заседание на ОбС-Самоков. Целта беше съветниците да се запознаят с развръзката по някои от най-характерните случаи и криминалната обстановка от началото на годината като цяло. Радостен факт е, че голяма част от извършителите на различни криминални деяния са установени и има тенденция към намаляване на престъпленията. 425 са регистрираните от началото на годината до месец септември като почти половината от тях /45.45 %/ са разкрити. През 2016 г. отчетеният процент е 32.41. За броени часове дойде развръзката по убийството на израелския гражданин, намерен мъртъв в района обслужван от РУП – Самоков. Всъщност Полицейското управление в Самоков обхваща най-голямата територия в цялата Софийска област и това е единственото регистрирано по-тежко престъпление от началото на годината до момента. В района попадат град Самоков със селата и вилни зони, както и курорта Боровец.

„Материално-техническото състояние на базата е значително подобрено. Разполагаме с уреди от най-висок клас за тестване употреба на алкохол във водачите” – коментира Васил Попов. Като продължение той очерта тревожната тенденция все повече хора да сядат зад волана пили или дрогирани. От началото на годината е установена употреба на наркотични вещества у 53-ма водачи срещу само 5 за 2016. Подобна е и ситуацията при употребата на алкохол с тази разлика, че там числата са доста по-внушителни – 116 прегрешили шофьори от началото на годината срещу 101 за 2016 г. Общият брой на регистрираните от началото на годината пътно-транспортни произшествия е 153, което е с пет повече в сравнение с 2016 г. Един от акцентите в дейността е работата с подрастващите. В тази връзка са инициативи като Детското полицейско управление и дните на отворени врати, по време на които малчуганите могат да се запознаят отблизо с работата на полицаите. 654 е общият  брой на задържаните лица през 2017, осем са осъдените по Указа за борба с дребното хулиганство. Една от топ криминалните теми са телефонните измами. В тази връзка началникът на РУП-Самоков поясни, че се води активна превантивна кампания. Последният пример е от миналия понеделник когато жена от Бели Искър за малко не попадна в плен на ало-измамниците. Случаят приключи с благоприятна развръзка, но много други – не. Затова отново имаше апел и призив за повишено внимание при позвъняване от непознати.

Другият сериозен проблем на местно ниво е шумът, съпровождащ сватбите на открито. През месец август ситуацията ескалира до нетърпима и е крайно наложително да бъдат предприети някакви мерки. Общинският съветник Васил Зашкев съобщи, че е подготвено и изпратено писмо до Регионалния здравен инспекторат /РЗИ/ за измерване на децибелите. От другата седмица започват проверки и ще бъдат направени такива замервания. Една от добрите практики, която трябва да продължи са срещите с граждани. Други ефективни мерки, предприети в последно време са съвместните ски патрули с „Бороспорт” АД през активния зимен сезон, както и изграденото видеонаблюдение. Доста добре се отразява на работата и доброто сътрудничество с Общината. Плод на съвместните усилия ще бъде реализацията на мерки за енергийна ефективност и санирането на сградата, където се помещава РУП-Самоков. В тази връзка Светлана Атанасова отбеляза крайно нелицеприятната гледка на изпотрошените автомобили, разположени  пред управлението. „Такива доклади са задължителни и трябва да се представят пред обществеността на два-три месеца”, коментира на свой ред общинският съветник Петър Георгиев. „Правилното ръководство на една такава структура изисква усилия във всяка една насока. Количествените и качествени показатели са завишени в пъти и въпреки това има какво да се желае” – заключи Васил Попов убеден, че поетия път е правилния.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close