ОбществоРегионалниСамоков

44 години не стигат… Съдържанието остава и след последната корица!

Зоя Станкова

Странно. За първи път сядайки да пиша в съзнанието ми се натрапва една дума, завърта се, скача, тича и изпреварва всяка друга мисъл и изречение. Осиротял… Навярно и с това ще започна, че с пенсионирането на Йонета Стефанова Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“, за мен лично, осиротява.

Без да омаловажавам делото на нито един служител от библиотечния екип, който високо ценя, ще отбележа, че някои хора остават в историята, а други я пишат, изписвайки и себе си в нея, оставяйки своя пулс да тупти и след тях.

Има личности, чиито имена не просто остават на обществените корици, но и които се вписват ярко в съдържанието на общото дело с личния си принос и отдаденост.  Сигурна съм, че всеки посетител на книжния храм в града ни пази в себе си топли чувства за жената, която го посреща на прага, по библиотечно, не с хляб и сол, а с ведър поздрав и готов подбор от литература,  диалог, разбиране. Посреща с репертоар от усмивки и реквизит от книги под прожектора на библиотеката, чиято сцена не спира да съживява животи и времена.
Моята лична библиотекарка, както обичам да се шегувам, която винаги знае кой книжен букет да ти поднесе.  Затова и нямам желанието това да са поредните думи във вестника, а парче сърце за нея, жената, която ми е подарила толкова емоции и светове, чрез книгите.
Пълното с книги помещение за мен ще остане в известна степен празно, защото от голямата душа на библиотеката ще се откъсне едно парче. Защото ще си тръгне, със своите години всеотдайност, преметнати през рамото на сърцето, един библиотечен служител, който може да служи за пример на всеки млад човек, как трябва не просто да обичаш работата си, а да гориш в нея и тя да е призвание и смисъл, и стремеж. Един библиотечен специалист, който ти подава книгата, като бижу, с което да украсиш вътрешния си емоционален и житейски облик, и винаги знае кое от всички бижута подредени по рафтовете ще ти отива най-много.
От нея научих, че за да си библиотекар се иска да си творец. Творец в общуването. Творец в намирането. Творец в прочита и в разказа на книгата, на живота, на човека.

Научих, че можеш да прелистваш още и още от себе си без да се отказваш, както в четенето – колкото по-далеч стигаш, толкова по-интересно става, с толкова повече събития и души се сблъскваш, толкова повече научаваш. Научих, че отношението води към уважението.
Наистина не мога да си представя книжния дом без Йони, който ще остане като семейство с липсващ от него член. По уважителни причини все по-рядко посещавам самоковската библиотека, но влизайки там със сигурност винаги ще ми липсва една от главните роли, а с тази липса и капчица от уюта там.

Винаги съм твърдяла и ще продължа да твърдя, че в града екипът именно на общинската библиотека е за пример как се работи с всеотдайност и желание, как се постигат успехи. Надявам се и пожелавам за в бъдеще всеки, който пенсионната възраст раздели от сърцето на библиотеката да намира свой достоен заместник, защото всяка книга заслужава за нея да се грижи някой специален и призван.
Всъщност, исках това, което ще напиша да звучи като разказ, но сядайки пред белия лист осъзнах, че ако е разказ ще е тъжен, с плачещи думи, като на сбогуване. Като завършек на един творчески цикъл. Затова и бързо изгоних от съзнанието си тази идея, защото не можеш в края на работния ден на една библиотекарка да разплачеш всичките думи след нейните стъпки надолу по стълбите.
Благодаря ти, Йони!

Благодаря за всеки разговор и всяка книга, за всяка топлина посрещнала ме в библиотеката и за това, че все още има човеци сред хората, за да не губим ние, младите, надежда, че „животът ще дойде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден…“

Да, 44 години не стигат, така, както винаги може още една страница, но 44 години са една стабилна основа да останеш с добро в човешките очи и помисли! Пък и на всяка книга може да се напише продължение! С усмивка!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close