Самоков

44 години Графична база в Самоков – историята продължава

Анелия Балабанова

Традиция и съвременност се преплетоха в изложба, ознаменувала 44 години от създаването на Графичната база в Самоков. „Графиката е дял от изкуството, свързан със Самоков заради първата печатница и не само. Неслучайно в Самоков е ситуирана и Графичната база. И ако в зората на демокрацията имаше един рефрен, че 45 години стигат, на нас 44 години Графична база не са ни достатъчни. Искаме много повече” – възкликна Веселин Хаджиангелов  – директор на ГИМ-Самоков. Ценители от различни възрасти се събраха в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. Те се насладиха на изкуство от най-висока класа и станаха част от събитието, организирано и по повод празника на града. „В изложеното показваме най-доброто от значими имена в българското изобразително изкуство. За нашата постоянна публика сигурно тези творби са познати, защото сме ги показвали няколко пъти в последните десетилетия. Искам да отбележа, че графична изложба в тази зала не е правена от 2007 г.” – добави още директорът на ГИМ-Самоков.

Гено Генев – човекът, с който се свързва голяма част от история на Графичната база припомни някои от най-важните моменти, белязали съществуването й. Тя води началото си от април 1973 г.  Създадена е по инициатива на самоковския художник Зафир Йончев с подкрепата на Христо Попхристов – зам.-председател на Окръжния народен съвет в София, също самоковец и с активното участие Светлин Русев. По думите на Г. Генев не е случаен фактът, че точно Самоков проявява съпричастност към проблемите на българската графика и предоставя своето любезно домакинство. „Благодарение съществуването на Графичната база днес в музея на града, където се пази първата графична преса, внесена от Никола Карастоянов наред с възрожденските щампи съществува и компактна колекция от модерна българска графика” – коментира още той пред присъстващите.

И днес съществуването на Графичната база е пример за партньорство между творческа организация от национален мащаб, каквато е Съюзът на художниците и Общината.  Реставрираната Есова къща все още пази скътани духа и красотата на възрожденската епоха. Гено Генев не пропусна да спомене, че ентусиазмът на Зафир Йончев е запалил искрата за работа на много художници. Първите са Наум Хаджимладенов, Васил Чакъров, Христофор Пейчев, а след това и много други. През 1983-84 г. в Графичната база гостува един от водещите специалисти в света на литографските техники – американският литограф Бил Лакатута. „Благодарение на него имахме възможност да се запознаем със световните тенденции в литографията. В този период при нас работеше Николай Коцов” – разказа още той. През годините Графичната база е била инициатор на изложби, представящи нейната продукция в Самоков и София. Създадени в базата графики пък са се превръщали във важна част от авторитетни международни изложби, организирани в България. Редовно е участва в значими графични форуми по света.

През този 44 – годишен период в Графичната база са работили над 300 художници в това число и чужденци от Германия, Италия, Франция, САЩ, Япония, Русия, Куба, Чили, Норвегия, Холандия. През 2007 г. беше направен основен ремонт на базата от общината и  програма”Красива България” като се направи малка галерия в двора. „Първата изложба беше чест на Зафир Йончев, следващата бе на американка от самоковски произход Надин Цанов, фотографската изложба на Георги Субев. Една от значимите прояви беше изложбата на Симеон Венов с негови графики по стихове от Христо Фотев. Беше изпълнен вълнуващ рецитал от Руси Чанев и Димитър Рачков с музикален съпровод на китара от състава на Анго Боянов “Capella”. Това беше 2008 г. От тогава имаше две международни изяви организирани от фондация „1300 години България”” – припомни още в словото си Гено Генев като доказателство, че все пак е свършена някаква работа през всичките тези години.

Акад. Светлин Русев, който дълги години беше начело на Съюза на българските художници не свой ред също не пропусна да спомене приноса на Графичната база в българското изобразително изкуство. Той не скри, че е учуден и в същото време приятно изненадан от тази изложба по никое време по повод празника на Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close