ОбществоРегионални

40 години от паметната българска победа на Пепи Попангелов в Ленгрис

На днешния ден през 1980 г в Ленгрис Петър Попангелов печели единствената българска победа за Световната купа в алпийските ски. В немския курорт Пепи финишира с 0,49 сек пред втория Александър Жиров и на 0,75 пред легендата Ингемар Стенмарк (Шв), който е трети.
В богатата си кариера Попангелов има 11 подиума за Световната купа от 50 старта. Дебютът му за СК е на 10 януари 1977 г в Берхтесгаден (Гер), където с 65-и стартов номер завършва 10-и в слалома. През същата година печели и Европейската купа.
„Най-ценната ми победа е първото място за Световната купа в Ленгрис (Германия) на 8 януари 1980 година – спомня си Пепи. – Там беше най-трудно и се караше с най-високо качество. Голяма беше емоцията и на двете шести места на олимпиадите в Сараево и Калгари. Имам още много победи над големите звезди на по-малки състезания, защото когато нямаше стартове за Световната купа, карахме на по-малки състезания. И сега обаче най-много се радвам на купата от Ленгрис. Тя е на централно място на камината в хотела ни в Боровец. Всеки път като мина край нея я гледам и й се радвам”. Традиционно цял ден Пепи не спира да получава поздрави от най-верните си приятели и фенове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close