КултураОбществоРегионалниСамоков

Софийската опера и балет се готви за откриването на първия фестивал “Портал на два свята” в Белчин

“Самоков 365”

Софийската опера и балет се готви за откриването на първия фестивал “Портал на два свята”, който ще се проведе на късноантичната крепост Цари Мали град в Белчин от 29 август до 7 септември. Вчера се състоя пресконференция в столицата с участието на директора на на Софийската опера и балет Пламен Карталов, кмета на Самоков Владимир Георгиев, председателя на фондация “Възраждане на Белчин” Симеон Пешов и директора на самоковския исторически музей д-р. Веселин Хаджиангелов.

Пресконференцията започна по оригинален начин с фрагмент от операта „Янините девет братя” в изпълнение на певци от операта. След увертюрата думата взе директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов, който представи идеята за реализацията на Първия летен фестивал „Портал на два свята”. Той сподели за първите си впечатления при посещението си на късноантичната крепост Цари Мали град и енергийния заряд, който е усетил на мястото. Вдъхновението е породило идеята, която през тази година вече е факт.

Оперният фестивал ще бъде открит на 29 август с българската опера “Янините девет братя” от Любомир Пипков. Определяна като най-българската опера, още при нейното създаване 1937 г., българските културни среди са раздирани от диаметрално противоположни мнения относно либретото. Но въпреки всичко, по това време, премиерата й става повод да се поставят за дебатиране много по-общи проблеми на българското изкуство, наболели към края на 30-те години. Появата на “Янините девет братя” е имала емоционално-взривен характер.На няколко пъти режисьорът Пламен Карталов поставя тази опера, с един толкова сложен и противоречив сюжет, разказващ трагичната история на български род.

“Ако искате да се докоснете до операта на Л. Пипков “Янините девет братя”, с която композиторът предизвиква и дебата за българския музикален стил, който според него трябва да се оформя с три фактора – опита от световната класическа музика, българското песенно и ритмично богатство и историческия момент, внасящ съдържание в творбата, заповядайте на 29 август, на мястото, за което е писана тази опера и където се развива действието, там високо над баирите на Самоков!”– завърши емоционалното си изказване режисьорът на операта.

“Прекрасно е, че реализацията на проекта за възстановяване на крепостта на Цари Мали град позволява осъществяването на подобно културно събитие” – сподели кметът Георгиев. Фестивалът изпълва със съдържание това място и в рамките на седмица жители и гости на общината ще се докоснат до това изкуство.

Директорът на музея д-р. Веселин Хаджиангелов представи и останалата част от програма на фестивала. Той започва с най-българската опера, преминава през световната класика „Кармен”, продължава с балканската музика на балетния  спектакъл “Зорба гъркът” от М. Теодоракис. След него отново световна класика на един блестящ балетен спектакъл – “Кармина Бурана”, по музика на Карл Орф. И ще завърши с едно прекрасно музикално пътешествие в три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември, когато ще бъде представен мюзикълът “Mamma Mia!” с песните на легендарните шведи от ABBA, създадени от Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.

Билетите за фестивала “Портал на два свята” са в продажба на касата на Софийската опера, както и онлайн. На място ще работят касите на крепостта Цари Мали град, както и мобилна каса на Софийската опера и балет в дните на спектаклите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close