ОбществоРегионални

Три са вече потвърдените случаи на COVID-19 в община Самоков

Самоков 365

Три са вече потвърдените случаи на  COVID-19 в община Самоков. Д-р К. Ковачка  – управител на „МБАЛ-Самоков” и председател на сформирания Кризисен щаб обобщи цялостната картина към днешна дата. Първият диагностициран с вируса беше 50-годишен жител на с. Драгушиново. Съобщихме ви и за 64-годишно лице от Самоков, което е хоспитализирано за лечение в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Св. Анна”на 5-ти май. Пробата е взета от д-р Бодурова и се е оказала положителна.

„На следващия ден ние направихме доста голямо изследване на персонала във вътрешно отделение. Там е разкрито и инфекциозен сектор, който ще започне да функционира при заповед от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Изследвани са всички лекари, медицински сестри и санитари. Една от регистраторките, която работи във вътрешно отделение, е показала положителна проба за COVID-19. Тя обаче не е имала контакти с други хора – била е в платен годишен отпуск 20 дни и е извикана от вкъщи. Към момента няма никакви оплаквания и е  изпратена за амбулаторно лечение в с. Маджаре, където живее. Дадени са й медикаменти, които трябва да вземе. Лицето е от практиката на д-р Трендафилова. В момента е под наблюдение, а семейството и хората, с които е контактувала – под карантина.

Обобщена към днешна дата има три случая на Covid-19. Един в село Драгушиново, един в инфекциозното на болница „Св. Анна” и един на домашно лечение в Маджаре. Състоянието на първия пациент се е влошило. Той е вече с повишена температура,  кашлица и предстои да бъде транспортиран до София.  В празничния ден има карантиниран един мъж, на когото съпругата му е медицинска сестра. Тя работи в София и е с Covid-19. Уведомени са органите на МВР, а Г. Николчев от РЗИ ще направи предписание за карантина. Общо карантинираните в село Маджаре са пет, а в „Света Анна” – 7. „До момента положителен PSR на служител от болницата няма. Изключвам случая в Маджаре, но жената не е била на работа. В момента се провежда изследване за получени антитела на служители от лечебното заведение” – обобщи д-р Ковачка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close