Самоков

Йордан Бозов: Не ми се иска да завърша кариерата си така

Капитанът на “Рилски спортист” – Йордан Бозов все още има надежда, че първенството в Националната баскетболна лига може да бъде подновено. Настоящият сезон е последен за 41-годишния баскетболист, който се надява, че кариерата му няма да завърши по този начин.Както е известно, шампионатът е временно спрян зарази разпространението на коронавируса, като няма яснота дали изобщо ще може да продължи, а пред BGbasket.com гардът сподели мнението си за ситуацията.

Много хора се изказаха, имаше доста мнения. Целият световен спорт се намира в ситуация на пауза, така е и в българския баскетбол. На мен лично от страната на човек, на когото това са му последните моменти в баскетбола, мога искрено да кажа, че ми се иска първенството по някакъв начин да продължи.Не ми се иска да завърша така кариерата си. За да се случи това обаче, ситуацията с вируса в нашата страна трябва да се подобри.  Все пак най-важното е да не изпадаме в ситуация като западноевропейските държави. Най-важно е здравето. За мен ще е наистина тъжно, ако се стигне до това развитие и не се завърши шампионатът, но има още време“, заяви Бозов.

„Иска ми се хората да вземат най-разумното и най-правилното решение – да бъде за доброто на спорта, на баскетбола, като разбира се бъде съгласувано с властите. Трябва да се помисли и за здравето на играчите, треньорите и хората, които евентуално ще наблюдават мачовете. Има и друга гледна точка, трябва и феновете да бъдат предпазени. Много е комплицирана ситуацията, но аз мисля, че има някакъв промеждутък, който може да се даде, за да се види какво ще се случи в България. Доста отбори имат чужденци, вече започнаха да ги освобождават. Нашите вече си заминаха, на другите също в близките дни. Нямам конкретна формула как може да продължи шампионатът, но си мисля, че може съвсем още малко да се изчака и да се вземе решение. Надявам се то да е правилно за всички“, добави той.

 

 

Клубовете от Националната баскетболна лига ще се съберат отново на 30-ти март, когато се очаква да вземат решение за съдбата на настоящия сезон.„Ако първенството трябва да бъде спряно, нормално е да се вземе решение в понеделник и няма да бъде нещо нелогично.Ако обаче се търси някаква опция да се продължи сезонът, мисля, че тази дата няма да е достатъчна. Може би трябва да се направи още някакво отлагане. Не мисля, че ситуацията в страната ще се подобри в тази седмица, нито пък федерацията или властите ще могат да дадат конкретен отговор как ще се развие тя. Всички следим случващото се, но хората, които отговарят за това, също не могат да дадат прогноза как ще се развие вирусът. Мисля, че в понеделник няма да може да се даде конкретен отговор. Всички ние, баскетболистите, които сме в изчакване в тази ситуация, се надяваме колкото се може по-бързо да се разреши тази ситуация, но тя е в световен мащаб и ще е трудно“, смята Бозов.

Въпреки това, той е на мнение, че не трябва и да се чака прекалено дълго: „Като дата не знам конкретно докога е възможно да се изчака. Не мисля и че трябва да има голямо изчакване. Все пак ние като спортисти сега се намираме в период, в който не водим тренировъчен процес. Всеки се опитва, дори и малко, да поддържа формата си вкъщи, но това по никакъв начин не може да се сравнява с начина, по който тренираме в залата. Ако се поднови тренировъчният процес, ще трябва някакво време, в което играчите да влязат в кондиция. Не трябва да го забравяме това.“ 

„Не мисля, че е реалистично и възможно след средата на април да се започне подготовка, защото ще трябва много да се удължи първенството. Ако отборите започнат да се подготвят тогава и първенството да се поднови на 1 май, ще бъде доста трудно. Ако извънредното положение падне на 13 април, както е планувано, има вариант и е възможно. Ако отборите обаче започнат подготовка в края на април, за мен няма да е нормално“, каза още баскетболистът.

 

Гардът коментира и предложението първенството да бъде завършено само от първите четири отбора – “Балкан”, “Левски Лукойл”, “Рилски спортист” и “Берое”.

„Трудно ми е да отговоря на това, защото са десет отбора. Всеки има виждане и мнение. Най-добре ще бъде форматът да продължи в целия си вариант и да останат всички отбори. Не трябва да забравяме, че всички отбори имат привърженици. Ние гледаме да се довърши шампионатът, но това е спорт, който се гледа от хора. На мен ми се иска, ако първенството завършва под някаква форма, да бъде отново с всички. Разбира се, има отбори, които искат да прекратят сега. Ако има първенство, аз съм за това да е в стария си вариант с повече отбори“, сподели той.„Много е трудно, защото го има и другият момент – не може да се играе цяло лято, трябва да има почивка, не може и да се слеят първенствата, нито спонсорите да продължат с това финансиране. Ако има подновяване на първенството, ще е с наличните баскетболисти. Не виждам и чужденците как биха се върнали“, добави Бозов.

За едно нещо обаче той е сигурен – първенството не трябва да се доиграва без публика: „Като че ли това не е вариант за мен, не го виждам.Не си го представям да се играе на закрити врата, само и само да се продължи първенството. Това не е моето виждане. Ако има някакъв друг шанс и ситуацията в България го позволява, да се продължи по нормален начин с публика, дори и малко да се изчака, но вариант без публика не е добър за никого.

Йордан Бозов разкри и как се отразява случващото се на него и близките му. „Не мисля, че съм притеснен, нито пък членовете на семейството ми. Моето виждане е, че човекът е много силен и досега е преминавал през много тежки неща, ще трябва да премине и през това.Сигурен съм, че ние всички ще се справим в световен мащаб и животът ще продължи. Не мисля, че това е някакво страшно заболяване, което ще бъде чумата на XXI век. Животът ще се промени в някаква степен, но всички ще продължим с вяра и надежда напред и нещата ще се оправят“, завърши той.

 

__________________

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close