Самоков

345 деца се включиха в програмата „Научи се да караш ски“ тази година

Вече шеста година в Самоков, в Говедарци и в Долна баня знаят, че зимата идва за най-малките ученици с възможността да се качат на ски. Момчетата и момичетата от 1 до 4 клас участват в програмата „Научи се да караш ски“. В нея те не само правят първи стъпки в ските, но и виждат планината отблизо.

Децата получават свободен достъп до първия планински курорт на Балканите и усещат за пръв път магията на зимните спортове. Всичко това се случва с подкрепата Българска федерация по ски, Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта. А „Бороспорт“ участва в обучението с най-добрите инструктори от ски училище „Бороспорт“, като освен това предоставя екипировка, карта за съоръженията и обяд.

През тази година в „Научи се да караш ски“ в Боровец участваха 345 деца от шест училища в Самоков, и от тези в Долна баня и Говедарци. Всички минаха през четиридневно обучение и както всяка година, се преобразиха на ските. В първия ден децата са несигурни и объркани, но на четвъртия си тръгват щастливи и усмихнати.

„Най-труден за децата е първият ден“, казва един от най-опитните ски инструктори в „Бороспорт“ Красимир Вангелов.

Налага им се за пръв път да обуват ски обувки, да закопчават автомати. След това следва урок N1: ходене със ски, обръщане, право спускане, падане и ставане. Ако напредват бързо, научават и снежно рало, а някои се качват за пръв път на влека. Вторият ден е доста по-лесен, защото вече имат опит. Научават завой на снежно рало и усъвършенстват ски техниката. Много от тях се пързалят свободно, а усмивките са на все повече лица. На третия ден започват спусканията на висока скорост и уверено качване с влека. Четвъртият ден е най-вълнуващ, защото участват в първото си състезание по ски, между врати и с измерване на време. Децата получават първите си медали и си тръгват с чудесен спомен и с желание да се върнат на пистата възможно най-скоро.Децата идват в Боровец заедно с учителите от училищата си и бързат да им покажат какво са научили.

„Второкласниците са невероятно доволни“, сподели с усмивка Красимира Лазарова, преподавател в ОУ „Неофит Рилски“, Самоков.

От Регионалното управление на образованието за София-регион отчитат шестата година на „Научи се да караш ски“ в Боровец като успешна. Партньорството по програмата между Българска федерация по ски, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, регионалните инспекторати и зимните центрове е отлично. Училищата също вече имат опит, така че обучението тече безпроблемно. През тази година програмата се осъществява с подкрепата на Мтел, Макс спорт и фирма VISTA AWT.

„За съжаление тази зима не успяхме да качим на Боровец всички желаещи деца. Имахме заявки за около 440-450 момичета и момчета, но тези, които останаха извън програмата, ще могат да се включат през следващата зима. Изненадващото за този сезон е, че учители и от други градове проявиха интерес към програмата. От Правец искат да участват в проекта, като имат готовност да осигурят пътуването на децата и да платят 4 нощувки в Самоков или в Боровец, за да могат децата да се научат да карат. Така че най-вероятно през следващата година ще разширим географията на проекта“, сподели Иван Николов, старши експерт по физическо възпитание към РУО на образованието, София регион. –

Най-хубавото е, че повечето деца продължават да карат и след като свършат четирите дни обучение. Спортът и планината стават част от живота им. А всички от „Бороспорт“ и от Самоков се надяват, че ще съхранят любовта си към ските и ще започнат да тренират в някой от местните ски клубове. А защо да не тръгнат и по стъпките на прочутите самоковски скиори и да подобрят постиженията на най-добрия алпиец в историята на България Петър Попангелов?

В петък, от 10:30 часа, на писта „Иглика“, ще се проведе финалното състезание по програмата за 2018 година. 64 деца от най-добре представилите се на пистата деца от Самоков, Долна баня и Говедарци ще карат гигантски слалом. Победителите ще получат награди, а да наблюдават надпреварата са поканени всички приятели на Боровец, на ските и на малките състезатели.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close