ОбществоРегионалниСамоков

330 души души от училища и детски градини ще си правят антигенни тестове, 142 ще се ваксинират

„Самоков 365“

От днес /25.01.21 г./ започват изследванията с бързи антигенни тестове и ще продължат до 3 февруари. Те ще се извършват по график, изготвен от МБАЛ – Самоков.

Заявка за изследване са подали педагогическият и непедагогическият песонал на 13 училища и 5 детски градини. Общият брой на желаещите да се тестват е 330 лица, от тях 22- ма са от детски градини и 308 от училищата. Директорите на учебните заведения са уведомени за графика за извършване на изследванията в микробиологичната лаборатория към самоковската болница. Те ще се извършват съответно от лаборантите Пиерет Кондоферска, Елена Волева и медицинската сестра Румяна Петкова.

Значително по-нисък е броят на заявилите желание да се ваксинират срещу COVID – 19 – 142 лица, от тях 23-ма са от детски градини и 119 от училища. Имунизациите ще се извършват по график и всички директори на учебни заведения ще бъдат уведомени от екипа в състав – д-р Филчев /н-к ОАИЛ/, д-р Скелина /н-к НО/, д-р Томова /н-к ДО/, Ангелина Гаврилова – гл. мед. сестра и Силвена Павлова – маркетинг специалист.

От днес започна ваксинацията срещу COVID-  19 на личните лекари, стоматолозите, фармацевтите, специалистите и помощния персонал към тях на територията на Община Самоков. В първа фаза се извърши имунизация на 42 лица от желаещите –  7 лекари, 6 стоматолози, 3 магистър фармацевти, 10 специалисти по здравни грижи и 16 души помощен персонал. Ваксинацията се извършва в специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19, обособен на 7 етаж на болницата. Ваксината е на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19. По време на имунизацията и след това не възникнаха нежелани реакции. Имунизацията ще продължи на 27.01.2021 г. /сряда/ , когато заедно с медицинските служители на първа линия ще започне и имунизацията на педагогическия и непедагогически състав от училищата и детските градини на територията на Община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close