ЗлободневноРегионалниСамоков

33 новозаразени с Ковид -19 в Община Самоков през почивните дни

„Самоков 365“

Рекорден е броят на диагностицирани с Ковид- 19 за изминалия уикенд. 33 положителни теста отчита информационната система за община през последните 48 часа.

Силно обезпокоителни са данните за епидемичната обстановка в община Самоков, като такива нива на брой заразени не са достигани от първата половина на ноември.

Припомняме, че усложняване на епидемичната обстановка настъпи през последните дни на октомври и високото ниво на заразени и активни лица се задържа почти два месеца. По-сериозно притеснение буди цифрата на хоспитализираните, които към тази сутрин са 57. Толкова голям брой на лица, настанени в болница са отчетени на 26 и 27 ноември, когато са били 62 и на 16 и 17 декември, когато са 56. Общият брой на активните лица към тази сутрин е 152, нива, каквито не са достигани от края на декември. Припомняме, че от началото на новата година до началото на миналата седмица нивата на активните лица се задържаха под 100. През уикенда се отчита и значителен брой на излекуваните – 16, като цифрата от началото на извънредното положение премина 1000 и към тази сутрин тя е 1009. За съжаление двама души са загубили битката с болестта през последните 48 часа.

Така обобщените данни за една година назад – от обявяване на извънредното положение показват, че общият брой на положителните тестове е 1235. Излекуваните лица са 1009, а починалите с коронавирус инфекция – 74. Извънредно положение заради усложнена епидемична обстановка бе обявено на 13 март 2020. В община Самоков до края на април нямаше диагностициран с Ковид – 19. Едва последните дни на месеца бяха отчетени четири положителни теста. През почти целия месец май нямаше заразени, като първите положителни тестове се явиха в началото на юни. Тогава епидемичната обстановка започна да се усложнява и в рамките на един месец бяха диагностицирани 180 лица. С предприетите мерки, епидемията на територията на общината бе овладяна и започна спад в цифрите на положителните тестове. През месец юли бяха диагностицирани 81 лица, а през август само 7. Нивата се задържаха и през септември, когато положителните тестове за месец бяха 12. До 20 октомври нивата на заразените бяха в нормални граници, като в този период бяха отчетени 16 положителни теста. Усложнената епидемична обстановка започна след 20 октомври, когато само за 10 дни се диагностицираха 80 новозаразени. Цифрата започна прогресивно да расте през целия ноември, като за един месец бяха отчетени 372 положителни с Ковид лица. През ноември са и дните със своеобразен рекорд на активни лица, като на 25 и 26 ноември цифрата достигна близо 400. През декември се наблюдаваше динамична обстановка, като в края на месеца вече цифрата на новозаразените и на броят на активните лица започна осезателно да спада. За последния месец на 2020 бяха диагностицирани общо 241 лица. За съжаление именно в този период е най-големия брой починали от Ковид – 28. През ноември са загубили битката с болестта 18 души, а през януари – 10.

От началото на годината данните показаха овладяване на епидемичната обстановка, като през целия януари са отчетени общо 46 положителни теста. През февруари, въпреки почти двойното покачване на броя на диагностицираните с ковид- общо 82 за месеца, положителна тенденция бе, че се задържаха ниски нива на настанените в болница.  Починалите през месеца са трима. За съжаление от началото на март данните започнаха да отчитат сериозно завишение, като само за първата половина на месеца са диагностицирани нови 111 лица. Нивата от около 30, настанени в болница, които се задържаха през януари и февруари, започнаха да се покачват значително, особено от началото на миналата седмица. Миналият понеделник те бяха 39, а към тази сутрин са с близо 20 повече. Само за първата половина на март са починали четирима. За изминалата една година от обявяване на извънредното положение през карантина са преминали 3451 лица, на 3189 от тях е отпаднала карантината. Към тази сутрин под карантина са 131.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close