ОбществоРегионалниСамоков

Красиви лазарки възродиха празника в Бели Искър

Анна Манова

Красиви и млади момичета възродиха празника Лазаровден в село Бели Искър. Православната църква отбелязва този ден в предпоследната събота преди Великден. По традиция  на входната врата се поставя върбова клонка, с която да посрещнем още един хубав български празник – Цветница.

Единадесет лазарки днес подариха добро настроение на жителите на селото, които ги очакваха с нетърпение. Макар кратния период за подготовка те се представиха отлично, пременени в пъстри носии. А в косите си бяха закичили венци от цветя. Част от традиционните облекла са осигурени от НЧ „Стойне Ангелов”, сред тях имаше и автентични носии, предоставени за повода от гардеробите на баби, съседки и приятелки. За подготовката на младите дами в изпълнението на подходящите за повода песни се погрижи Филинка Георгиева, която е част от Женска певческа група „Искровки”. Този обичай не е изпълняван до сега в самоковското село. Колективът на читалището работи в посока на това жителите на Бели Искър да се обърнат към корените си и към чисто българските традиции. Пример за това е и възобновеният ритуал по „спасяването” на кръста по Йордановден.

Като лазарки се премениха  Ива Стоянова, Ивана Александрова, Яна Грозданова, Маги Захариева, Мая Костова, Виктория Димитрова,  Анелия Георгиева, Димитрина Владимирова, Евелина Арангелова и най-малките в групата –  Мартина Божилова и Ивана Конярска. Те донесоха радост и пролетно настроение в домовете на белоискровци. Момичетата благословиха домакините за здраве, а те в знак на благодарност им дадоха различни дарове – плодове, лакомства, орехи, пари. Според народните вярвания стопанката на къщата задължително трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Освен това с него са се разваляли магии и са се правели гадания за бъдещето. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close