Седмицата

30-ти август – краен срок за земеделските споразумения

zemedelieАнелия Балабанова

При засилен интерес премина поредната среща със земеделците от района на Самоков. Поводът този път беше сключването на споразумения. Крайният срок, в който трябва да са готови, е 30 август. След това ще бъде направено служебно разпределение, поясни Емил Мишов и припомни, че всяка година тези срокове се удължават. Специалистът предупреди, че този път не се очаква такова удължаване. Другият важен срок е началото на месец януари, когато трябва да бъде извършено плащането на т.нар. „бели петна”.

Службите вече работят по нова методика за среднорентно плащане. Съветът към фермерите е да вписват договорите при съдия по вписванията. В противен случай се получават абсолютни парадокси, от които потърпевши са самите те. Като пример Марияна Вардарова от Общинска служба „Земеделие” съобщи, че на база вписаните договори, средната рента за нивите в Говедарци е 215 лв. . 29.83 лв. е за ливадите в Алино, а средно цената се движи между 15 и 20 лв. Една от най-ниските са в Райово. Емил  Мишов коментира, че сумата от 215 лв. далеч не е най-високата. В района на Годеч те достигат до порядъка от 600 лв., тъй като на места има по един регистриран договор.

М. Вардарова коментира, че тази година има много повече желаещи да участват в споразумение, което може да усложни процеса.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close