ОбществоРегионални

30 скейтъри мериха сили за купа „Самоков”

Анелия Балабанова

Превръща ли се родният град на Петър Попангелов в царство на борд спортовете? Със сигурност ако се съди по участията и успехите на състезателите от клуб „Бороборд”. Поредните добри постижения бяха записани по време на проведения в събота /1-ви юни/ градски шампионат по скейтборд. Той става факт за втора поредна година. „Чувстваме се длъжни от позицията на клуб, ангажиран със сноуборда в Самоков да развиваме и скейтборд. По този начин задържаме децата и ги разнообразяваме да не губят форма и през лятото.  Зимата е кратка. Около 4-5 месеца караме активно, а през останалото време също трябва да се поддържа интереса” – коментира треньорът Христо Ахтаподов като акцентира върху това, че скейтбордът е олимпийска дисциплина, а от 2017 г. „Бороборд” е официален и пълноправен член на федерацията. Не скрива удовлетворението си от факта, че интересът непрекъснато нараства и все повече деца се привързват към скейтборда. „Увеличава се броят на скейтърите в града, което за нас е добре. Спортът им харесва, защото е изключително иновативен” – констатира специалистът. Пояснява, че като цяло бордспортовете са трудни заради характерната стойката и по-нестандартните движения.

30 участника се включиха в първия кръг от надпреварата за купа „Самоков”, която се проведе на изграденото скейт трасе в крайречния парк. Сред тях имаше представители от София, които се класираха на призови места. От редиците на самоковските скейтъри най-добре се представи Михаил Минков, който стана победител и в двете дисциплини – стрийт и пул. В същата възрастова група /над 15 години/ Симеон Чалъков също се представи отлично, както и Камен Докузов – състезател на „Бороборд” при най-малките. Георги Чалъков е с две първи места при 10-годишните. Включиха се и състезатели от самоковските ски клубове, които заслужиха призови места. Павел Марков от СК „Чамкория” е трети при 10-годишните. Участниците във всеки кръг трупат точки спрямо общото класиране, което ще излъчи градските шампиони от различните възрастови групи в двете дисциплини – стрийт и пул. На 28 юли е второто изпитание за скейтърите, а третото непосредствено преди старта на новата учебна година. „Целта е да се стимулират децата и да имат повече възможност за изява” – заяви Христо Ахтаподов. По думите му така подрастващите ще останат далеч от пороците на улицата – едно изключително опасно място. Споделя, че за момента не са се обръщали и търсили финансово  съдействие от Общината. Разчитат предимно на спонсори, които на този етап не са много но достатъчно за провеждането на едно нормално състезание.

След края му, събитията в съботния ден се пренесоха на Pump Track-а в двора на Спортното училище. Там, между тренировките и свободното каране на колоездачите скейтърите направиха демонстрация. Идеята е в бъдеще новоизграденото съоръжение да се използва за нуждите и на двата спорта, но за тази цел трябва да се асфалтира. Това ще бъде следващата стъпка на двата клуба „Бороборд” и NoBrainz. Предстои да подготвят съвместно искане до Общината с надежда да бъде удовлетворено. Така трасето ще се превърне в още едно място за състезания и тренировки на самоковските скейтъри.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close