Местен бизнесПредприемачиРегионалниСамоков

30 години с вкуса на италианския сладолед, донесен в Самоков

Анна Манова

Всяка една вдъхновяваща история обикновено започва от мечта на някой, който е имал смелостта да я превърне в реалност. Следваща стъпка е да успее да вдъхнови още хора след себе си и по този начин да й обещае по-дълъг живот. Или да я превърне в малък семеен бизнес, наследен с много обич от неговите внуци.

Такава 30-годишна история има един от най-обичаните сладоледи в Самоков. Поколения свързват своето детство, а вече и това на своите малчугани, със сладкото изкушение, предлагащо се в три разновидности – ванилия, шоколад и смесен. И днес можете да видите някое хлапе, надигащо се на пръсти и в трепетно очакване на своя сладолед от малкото прозорче на къщата в близост до ОУ „Мит. Авксентий Велешки“.

Днес братята Любомир и Петър Санкийски наследяват семейния бизнес, започнал от техните баба и дядо и продължен от майка им Донка Смилкова. И са трето поколение пазители на италианската рецепта за вкусен кремообразен сладолед. Самите те са израснали с този неповторим вкус, още от времето когато той се предлагаше в една бяла каравана пред къщата им.

Дядо им, Димчо Смилков, дълги години пътувал из Европа като международен шофьор. Така съвсем случайно попада на едно кокетно местенце в Италия, при една възрастна дама, която предлага сладолед. Той остава пленен от вкуса и вида му. И веднага в съзнанието му се ражда идеята да донесе технологията и в родния Самоков. Това се случва през 1990 година, когато не е имало толкова предлагане както днес. Но много по-рано той прави първите стъпки – да научи спецификата на технологията, за да може вкусът да е точно същият. Или по друг начин казано – да покани част от Италия в Самоков. И успява, дори първата машина за сладолед е закупена от възрастната италианка, заедно с автентичната рецепта. С времето се е усъвършенствал до постигането на вкуса, познат и днес.

И така от фургончето пред къщата им, се преместват вътре, обособявайки малко уютно пространство, където на старата машина днес внуците на Димчо и Петранка Смилкови забъркват поредната доза от вкуса на детството. И то със същата любов, каквато на времето са вложили самите те.

„Дълги години този сладолед е любим вкус на толкова самоковци. Този бизнес работи 30 години без прекъсване, ние с брат ми сме горди, че сме трето поколение и съхраняваме традициите“, споделя Любомир Санкийски.

Често хората си задаваме въпроса: Какъв е ключът към успеха на някое начинание? И как то се запазва в годините? За Любомир Санкийски това е следването на нишката на рода, на спазването на точната рецепта, температура, доза компромис, желание и… баланс – между качество и цена.

И макар да има собствена пекарна, Любомир не се отказва, а напротив – с много желание поема кормилото и на семейния бизнес със сладоледа. Защото той и близките му знаят колко търпение, постоянство и любов са вложени в него.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close