ОбществоРегионални

3 789 са подадените заявления за подпомагане през отоплителен сезон 2019/2020

Самоков 365

Изтече крайният срок – 31 октомври, в който нуждаещи се лица и семейства можеха да се възползват от ежегодната целева помощ за отопление. Полагаемата сума е 465.90 лв. за целия отоплителен период. От Дирекция „Социално подпомагане” – Самоков информират, че общо 3 789 са подадените заявления, съгласно Наредба РД07-5/2008 г., а 791 са направените откази.

Социалните работници споделят, че масово предпочитанията са насочени към дървата и въглищата като начин за отопление през зимата. Тенденцията като цяло обаче е точно обратната –  да се намали използването им в бита. Като част от мерките в борбата срещу мръсния въздух е постепенната и безплатна подмяна на печките, използващи дърва и въглища с по-екологични алтернативи. Очакванията са инициативата да стартира пилотно от големите градове и постепенно да бъдат обхванати и други населени места в страната.

До 15-ти октомври семействата на първокласници можеха да подадат своите документи и получат полагаемата им се помощ. Същата подлежи на възстановяване ако детето не постъпи в училище освен в случаите, когато това е невъзможно по здравословни причини – за първия и втория срок, както и в случай, че ученикът е допуснал 5 неизвинени отсъствия в рамките на един месец от учебната година, за които няма уважителни причини. Размерът на сумата се определя всяка година като за 2019-та той е 250 лв. Общо 306 са подадените заявления за територията на община Самоков, а 41отказите.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close