Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

28 души успешно дариха кръв на шестото кръводаряване в Самоков

„Самоков 365”

За шести път в Самоков се проведе акция за кръводаряване, която е под надслов: „Дари кръв… спаси живот”. Тя се състоя на 27 април в Туристическия център. Организатори на благородното събитие в града са Сдружение „Сили имам да се боря”, Националният център по трансфузионна хематология и Община Самоков. С течение на времето тези инициативи се превърнаха в традиция за нашия град и се провеждат два пъти в годината – през месеците април и октомври.

Тази година 28 души успешно дариха кръв, от желаещи над 40.  Причината да не успят всички да се включат са медицински –  явили са се хора с ниско или високо кръвно, с ниско тегло, със скоро направени татуировки, лица, приели медикаменти. Като успешна определят априлската кръводарителска кампания организаторите.

„Много се доволни. Благодарни сме на целия лекарски екип и на Община Самоков, че ни предоставя помещение. Всеки едни кръводарител е от изключително значение. Удовлетворени сме”, обобщи  един от основните организатори Елица Симичтиева. Елица допълни, че един сак кръв е в състояние да помогне на трима души.

Д-р. Евелина Динкова, която е част от екипа на Националния център по трансфузионна хематология, също сподели, че с радост идва в Самоков. А в дни като днешния е обзета от чувство на благодарност към всички, които са проявили отговорност и инициативност. Планират дейността по кръводаряване от този тип да се разшири в страната, защото до този момент са изградили добро партньорство с Дупница и Самоков. Като протегнатата ръка идва от самите градове. А когато се създаде традиция, хората стават по-активни и очакват всяка кампания, за да се включат. През октомври 2017 година успешно дарилите са 30 души, а сега техният брой е почти идентичен – 28. Очакванията са броят да хората да се увеличава. Д-р Динкова подчерта, че от тези инициативи се събира кръв за спешните и неотложни случаи.

Важно е да се спомене, че редовното даряване на кръв изгражда механизъм в организма за бързо възстановяване, затова и кръводарителите са по-бързо и лесно възстановяващи се при евентуално възникнали състояния на голяма кръвозагуба, отколкото хора, които не даряват кръв.

 

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close