Самоков

28 души дариха кръв в петата акция за кръводаряване в Самоков

Анна Манова

На 11 октомври 2017 г. в Туристически информационен център се състоя петата акция по кръводаряване в Самоков. Организатори са Сдружение на жени с онкологични заболявания „Сили имам да се боря”, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология. Такива инициативи се провеждат два пъти годишно – през април и октомври.  А инициаторите се стараят чрез тях да обяснят колко е важно да се дарява кръв и по този начин може да се спаси човешки живот.

Тази година броят на желаещите да дарят кръв беше внушителен. 50 души посетиха Туристическия център с желание да се включат в акцията в часовия диапазон 9:00- 13:00 часа. От тях реално да дарят кръв успяха 28 души. За трима това беше първото кръводаряване в живота им. Причините да не успят всички да станат кръводарители са високо кръвно, херпеси, приемани медикаменти 24- часа преди кръводаряването и различни заболявания.

„БлагоДаря на всички хора, които откликват и се вслушват в нашите апели и кампании. Тази година броят на желаещите е много висок, което нас ни радва. Има интерес и към организираните от нас профилактични прегледи”, сподели за „Самоков 365” една от организаторките Анита Симитчиева. Тя сподели, че плануват още нови инициативи като този път ще бъдат насочени в областта на психологията и работата с човешките емоции.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close