ОбществоРегионални

27 нуждаещи се от помощ самоковци остават без личен асистент

Самоков 365

От началото на годината хиляди хора с увреждания от цялата страна останаха без лични асистенти. Договорите на обслужващите ги лица са прекратени и към настоящия момент не е ясно по какъв начин ще бъде продължено предоставянето на асистентска помощ. Съгласно Закона за личната помощ, лицата с право на чужда помощ трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на закона са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, както и тези, които нямат експертно решение. Липсата на осигурено финансиране от страна на държавата ще лиши от адекватна грижа нуждаещи се хора. За Самоков това са около 27 човека, информира Ралица Герасимова – гл.експерт „Социални дейности” в Общината.

Проект „Независим живот” даваше шанс на хора в неравностойно положение, нуждаещи се от обгрижване. След приключване на проекта тяхната дейност беше урегулирана с Постановление на Министерски съвет и съгласно него имаше осигурено финансиране за всички ползватели на услугата до 31-ви август. От 1-ви септември влезе в сила Закона за лична помощ, според който само хора с увреждания /1 група с чужда помощ и деца с чужда помощ/ имат право да ползват личната помощ. „Потребителите отиват на място в Дирекция „Социално подпомагане” , където подават заявление за извършване оценка на потребностите. След извършването на оценката им се дава направление и се назначават съобразно часовете, определени в него – 10, 12, 160 часа. Ние се съобразяваме с това” – поясниха още от Общината. Важно е да се спомене, че когато ползват асистенти по Закона за лична помощ на хората им се одържа добавката за чужда помощ, която е към пенсията. Тук идва и същественият момент и той е свързан с това, че 27 лица от Самоков ще останат без лични асистенти, тъй като не отговарят на условията в Закона за лична помощ. Досега те са ползвали такива по Постановлението на Министерския съвет.

Неосигуряването на подходяща помощ се отразява негативно върху работещите като лични асистенти, които остават за известен период без средства. Няма как да не се отбележи, че сравнително малък процент обслужващ хората с увреждания са външни лица. Повечето са техни близки, за които това са допълнителни доходи. Те остават в семейството и могат да бъдат използвани като средства за лекарства, процедури и т.н. Много шум се вдигна и законовата регламентация вероятно ще бъде преразгледана и променена. Сигнал затова имаше и от страна на омбудсмана Диана Ковачева, която също настоя за незабавни действия, свързани с разрешаването на проблема. Липсата на възможност за получаване на необходимата асистентска подкрепа ограничава правата на засегнатите граждани и нарушава  чл.19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, категорична е тя.

Неосигуряването на достъп до личен асистент е и тема в дневния ред на заседанието на Съвета за наблюдение – мониторингов орган, председателстван от омбудсмана, който следи за спазването и прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Заседанието ще се проведе на 23 януари.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close