ОбществоРегионални

26 медицински сестри ще обслужват болни и нуждаещи се лица

Анелия Балабанова

26 медицински сестри от МБАЛ-Самоков ще бъдат обхванати в проект за патронажна грижа на хора в неравностойно положение. С него Общината кандидатства и спечели финансиране, а ще бъде реализиран съвместно с болница. Акцент се поставя върху специализираната помощ, в това число медицинска, психологическа и социална. Дейностите предвиждат осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравни и социални услуги в домовете на одобрените лица с цел подобряване качеството на живот. 131 е общия брой на потребителите, които ще бъдат включени.

Силвия Ангелова разясни и останалите подробности, свързани с реализацията на проекта. Екипът включва координатор, сътрудник, шофьор, рехабилитатор и консултант-психолог. С одобрените и наети медицински сестри вече са сключени едногодишни договори на 4 часа, което позволява съвместно изпълнение и на досегашните им служебни задължения.

Медицинските специалисти ще посещават потребителите в домовете им като следят за общото им здравословно състояние,  кръвното налягане, пулса, теглото, кръвната захар и др. Д-р Ковачка посъветва медицинските сестри да изберат своите пациенти от един район и по възможност да са запознати със здравословното им състояние. Не на последно място да работят съвместно със съответните лични лекари. По проекта се предвижда закупуване на превозно средство, което да обезпечи дейността. Одобреното финансиране е на стойност 362 141.60 лв. „Хубаво е, че хора, които не се чувстват добре ще получават специализирана помощ у дома” – коментира кметът Георгиев като подчерта, че до момента Общината не е работила по подобна програма.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close