ОбществоРегионални

240 деца застанаха на старт в „Мемориал на шампионите“ на Боровец

Самоков 365

240 деца от 17 клуба от цялата страна застанаха на старт в „Мемориал на шампионите“ на Боровец. Състезанието се провежда за втора година и събра алпийци на възраст от 6 до 12 години. Гигантският слалом се проведе на писта „Мартинови бараки 4“, която след вчерашния дъжд и днешните ниски температура беше твърда и затрудни много от участниците. Въпреки това момчетата и момичетата демонстрираха шампионски дух, отлични технически умения и показаха най-доброто от себе си. Децата се справиха отлично и караха при условия, които се доближаваха максимално до стартовете на големите състезатели.

Най-емоционално и със завидно старание по пистата се пуснаха най-малките – във възрастова група от 6 до 8 години. При момчетата пръв се класира Костадин Джупаров от „Юлен“, а при момичетата – Рая Зарева от „Чамкория“. При момчетата под 10 години златния медал взе Стоян Лазаров от „Пампорово“, а при момичетата доминира Александра Митова от „Витоша ски“. При най-големите – под 12 години – при момчетата шампион стана Константин Крумов от „Мотен“, а при момичетата – Елена Стоилова от „Грийн роуд“.

Малките скиори показаха завидно майсторство, а много от тях – и изграден стил. Най-многобройно беше участието във възрастова група под 12 години, но емоциите бяха силни и при 6-годишните.

– През тази година отчитаме доста по-висок интерес към „Мемориал на шампионите“ – каза изпълнителният директор на „Бороспорт“ Георги Кочов. – Това е важен старт, тъй като състезанията за деца през сезона не са много, а и най-малките имат нужда да свикнат да карат в състезателна обстановка и при голяма конкуренция.

„Мемориал на шампионите“ е посветен на големите скиори от близкото и далечното минало от легендарната самоковска ски школа Людмил Тончев, Димитър Ангелов, Петър Ангелов, Александър Нестеров, Георги Дойков, Иван Недялков, Искра Бързанова, Асен Бързанов… Те са вдъхновение за всяко ново поколение скиори и състезатели не само в самоковския край, но и в цяла България.

От „Бороспорт“ информират, че ще направят всичко възможно да проведат състезанието за купа “Петър Попангелов – старши”, което беше отложено вчера заради дъжд. То е за деца от 6 до 12 години и важи за купа “Надежди джуниър”. Датата ще бъде обявена допълнително, след съгласуване с Българска федерация по ски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close