Седмицата

И Самоков може да бъде активен. Велопоходът до село Белчин събра десетки колоездачи

3Организираният велопоход от Младежки Парламент – Самоков, които се проведе на 11 август (неделя) до Белчин, беше посетен от учудващо много хора. Браво, самоковци!

В ранната утрин на неделния ден към 9 часа, групата от ентусиасти тръгна от площад „Захари Зограф“, придружавани от полицейски експорт. Пътят до село Белчин бешепревзет за около час и половина. В колопохода имаше както малки деца, така и по-възрастни хора. Интересът, който проявиха хора от различни възрастови групи е похвален.

С много усилия те пристигнаха до крепостта. Благодарение на Община Самоков входът на Цари Мали град беше безплатен за всички участници в похода. Екскурзоводът ги разведе из крепостта, разказа за историята и създаването на новооткритата крепост. Там цялата група имаше свободно време за разглеждане и почивка два часа. След което отново поеха дългия път към Самоков. За щастие всичко мина благополучно, без никакви инциденти. Уморени, но доволни бяха всички в края на похода.

Причината за организирането на велопохода е Международният ден на младежта, който е на 12 август (понеделник). След като на 17 декември 1999 г. Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта, състояла се в Лисабон на 8 -12 август 1998 г., то препоръчва на 12 август да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден. По този начин се цели да се предизвика по-голямо разбиране към Световната програма за действие за младежта през 2000 г., както и след това, одобрена от Общото събрание през 1995 г.

На града ни липсват събития, които да обединяват. Поради тази причина Младежки парламет – Самоков, иска да промени този факт. След велопохода, стана ясно, че хората са зажаднели за подобни инициативи. Младите казват – стига! Достатъчно са скучали и са се чудили какво да правят – а енергията трябва да се използва по най-добрия и полезен за околните начин. В тях е силата да променят ежедневието си и да го направят интересно. Добрата практика винаги е пример за привличане на все повече желаещи към инициативите.

Дано всички, включили се в велопохода са били удолетворени от участието си. На града ни липсват подобни инициативи. Но както видяхме – надеждата не е изгубена. От Парламента обещават и занапред да има повече подобни събития, които да разнообразяват ежедневието ни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close