КултураРегионалниСъбития

Акордеонистите на Георги Машов със „Златна лира” от Пловдив

„Самоков 365“

На 24 март в град  Пловдив се проведе Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти”. Самоковските акордеонни дуети в състав: Иво Иванов, Адриан Чучуков и Димитър Рогачев, Николай Петров под ръководството на Георги Машов, впечатлиха журито и присъстващите в залата с виртуозните си изпълнения. Между големия брой участници за втора поредна година спечелиха възможно най-високото отличие – „Златна лира”. Донесоха в Самоков златен плакет и грамота от конкурса.

Първият дует се представи с изпълнение на ръченица, по аранжимент на Георги Машов и Еленино хоро. Вторият изсвири две северняшки хора – право и дайчово. Акордеонистите се представиха в категория музикални школи. Журито, с председател професор Милчо Василев, остана удивено от синхронното и спокойно свирене на музикантите, както и от перфектната спойка между тях. За Иво Иванов, Адриан Чучуков, Димитър Рогачев и Николай Петров това е четвъртата „Златна лира“. Първите две получават на фестивали в Стара Загора и Калофер. 

Тазгодишният конкурс „Орфееви таланти” се поведе между 22 и 25 март. Събитието съчетава абсолютно всички направления на българския фолклор: народно пеене, народни инструменти, народни и школувани хорове, народни оркестри, камерни вокални и инструментални формации, фолклорни ансамбли, а от тази година и класическо пеене на произведения от български автори. Танцови състави, камерни танцови състави, пресъздаване на фолклорни обичаи, словесен фолклор и приложно – декоративни изкуства, видео конкурс “Децата и фолклора”.

Всяка година конкурсът се провежда в рамките на 3 дни, едновременно в 6 зали, които работят непрекъснато, в рамките на 12 часа на ден. Общо три концерта, тържествено откриване и два гала-концерти, съпътстват събитието, което още повече мотивира участниците и допринася за културно-обществения живот на град Пловдив.

Журиращият състав на събитието се състои основно от преподаватели в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, под ръководството на проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ. Ежегодно форумът се посещава от над 5000 участници.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close