Самоков

23 доброволци се включиха в четвъртата акция по кръводаряване в Самоков

Анелия Балабанова

„Дари кръв … спаси живот!” призоваха организаторите на поредната акция по кръводаряване от СЖОЗТС „Сили имам да се боря”. Четвъртото издание на инициативата „БлагоДАРЯ” беше осъществено с подкрепата на Националния център по трансфузионна хематология и Община Самоков. Кандидатите преминаха през предварителни изследвания, които трябваше да установят дали са годни да бъдат кръводарители и дали участието им в акцията е безопасно за тях. Общо 29 човека се отзоваха и дойдоха в сградата на ТИЦ- Самоков. 23 от тях дариха кръв, от които 7 за първи път. „Дойдоха много подготвени и мотивирани дарители от Боровец, Драгушиново, Рельово” – сподели Ева Динкова един от организаторите на терен. „Когато хората чуят за кръводаряване искаме да се знае, че то е безопасно. Редовното кръводаряване е и полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма” – добави още тя.

Важно е да се подкрепят подобни инициативи, защото една единица дарена кръв спасява три човешки живота. Радостното е, че все повече хора са съпричастни и осъзнават значимостта на акциите по кръводаряване. „Имахме кандидати, които от самото начало се включват, но и доста нови. Целта ни е да влезем в самоковските училища, за да подтикнем и младите хора, навършили 18 години да са съпричастни към тези хуманни акции. Ще се постараем това да се включи възможно най-скоро.” – заяви Елица Симитчиева от „Сили имам да се боря”. Сестра й  – Анита е председател на сдружението, а двете момичета са в основата на кампаниите за кръводаряване. Последната се проведе през есента на 2016 г – на 10-ти октомври като в бъдеще се планират още такива. Ръководител на днешния екип от кръвния център в София беше д-р Мими Маркова.

Замисляли ли сте се кога за последно сте дарявали кръв? Никога не е късно да го направите и спасите нечий човешки живот. Може да е и този на ваш близък. Всъщност това не е от такова голямо значение, защото е чудесно да знаеш, че някой, някъде живее благодарение на теб.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close