Регионални

Писателят Христо Буковски запозна самоковци с книгата си „Разчетени послания, символи и реликви от българските земи“

Жанета Димитрова

Дългогодишният журналист и писател Христо Буковски представи в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ книгата си-  „Разчетени послания, символи и реликви от българските земи“. Гостуването му в Самоков е по покана на Руския клуб.

Буковски е автор на 24 книги, сред които са популярните – „Скритият поход на българските кръстоносци“ и „Похитеното съкровище на богомилите“.  Творческият му труд е изцяло концентриран върху популяризирането на българската история извън учебниците. В последната си книгата „Разчетени послания, символи и реликви от българските земи“, авторът разкрива откритите по нашите земи реликви и символи от дълбоката древност и времето на Боян Мага. Наситените с история страници се редуват с черно-бели изображения, някои лично уловени от историка при пътуванията му.

Литературът  Любомир Малинов въведе самоковската публика в творчеството на Буковски.

„Книгите му имат своите големи качества и достойнства, които ги правят достъпни за много голям кръг читатели. Библиографията на „Разчетени послания, символи и реликви от българските земи“ съдържа около 600 заглавия, това означава една страхотна подготовка и много задълбочен анализ, в който внимателно се борави с факти и хипотези. Няма ги сензационните изхвърляния, присъщи на езотеричната литература. В неговите книги човек може да научи много неща, които остават скрити от това, което проповядва историографията. Талантът на писателя позволява да предаде и най-сложната материя на достъпен език”, обобщи Малинов.

Самият писател успя да задържи интереса на самоковската публика повече от час, разказвайки за себе си и корените на засиления интерес към българската история.

„Исках да покажа на хората, че всичко това, което аз разказвам може да бъде достъпно за голяма аудитория. Давам си сметка, че ако съм се заблудил, съм застрашен да подведа много хора. И все пак следвам максимата на Сократ: „Следвай фактите, където и да те отведат“,  сподели Буковски.

Той разказа интересни неща за работата си като журналист в централните медии, излизащи с огромни тиражи, за увлечението си по историята и пътуванията, както и за близките отношенията с дъщери си – актрисата Йоана Буковска. Сладкодумно и изчерпателно отговори на зададените му от публиката въпроси, сред които се открои този на литература Малинов – „Има ли надежда за България и къде е скрита тя?“ На него Буковски отговори с примери от българската история, увековеличили несломимия патриотичен дух на цял един народ. Сподели, че бъдещето на България е в разкритите факти за българските корени, за които яснота дават и неговите книги.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close