Самоков

215 години просвета

kiril i metodiiМария Галчева

Това е моето училище, чийто праг пристъпих преди доста време. Едно крехко дете, което отиваше на репетиции по повод първия си учебен ден. Рецитирахме стихчета. Все още го помня, сякаш беше вчера. Слънце, деца, мирис на прясна боя, разпръснати чинове, дъската и онзи особен дъх на тебешир.  После букварчето с китката здравец.

Моето училище.

Там за първи път моята учителка ме накара да погледна по друг начин на нежния преход от детството към познанието, обичахме я като майка и до ден днешен в сърцата си пазим особен сантимент към нея.

ОУ”Св. Св. Кирил и Методий” е първото общинско училище в Самоков. Това е светиня, не просто учебно заведение. Това е пример за приемственост между поколенията, цял музей на два века, скътал в себе си хранилница на случки, на истории, на примери, на знание. Няма как човек да остане безразличен при наличието на такова богатство, още повече, че за нас, българите, образованието винаги е било ключов приоритет. Децата трябва да знаят що е просвета, що е наука, затова то е с безпрецедентно предимство сред семейните задължения.

Погледнато откъм дистанцията на годините, това училище е било ням свидетел на развитието на града ни. То гледа, слуша, вижда, пази и дава – дава много умове, които да прославят града. Това никак не е малко.

Не са малки и усилията на педагозите, отдали живота си в служба на знанието. Те са хората, чиито усилия формират характерите на самоковчетата и те са хората, които стават част от десетки семейства с авторитета си. Защото това са авторитети, които не се оспорват и имат особен статут в нашето общество.  Те са хората с индивидуалността и креативността си, които успяват да изградят свой почерк и маниер на работа, така че да бъдат предпочитани.

Тези хора заслужават преклонение за цялата всеотдайност, с която работят и „пръскат искри” в детското съзнание. Подобни събития в календара припомнят на нас, хроникьорите, че за истинските и големи събития, показател за успех е само времето.

215 години просвета.

215 години усилия

215 години почит от хиляди хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close