Общество

206 жени се прегледаха безплатно за рак на гърдата

Sili imamОктомври мина под знака на световен месец за борба с рака на гърдата. Превенцията и предотвратяването на това коварно заболяване намират все повече последователи. От шест години Сдружение „Сили имам да се боря” помагат на хора с диагноза рак. Със спонсорството на Община Самоков, бяха организирани безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Как преминаха посещенията при специалистите и останалите планирани инициативи? Отговор потърсихме от председателката Ирина Симитчиева.

В какви инициативи се включи СЖОЗТС „Сили имам да се боря” по повод месеца за борба с рака на гърдата?

Месец октомври е винаги активно повишен за нашата работа. Началото стартирахме с Трети национален конгрес на НПО в Боровец – нейни членове сме от самото й създаване. Конгресът беше много ползотворен. Четири национално представени организации (НПО е най-голямата, членуваме 100 организации), излязохме с резолюция към всички институции за здравеопазването. Сигурна съм, че гласът на пациентите тепърва ще се чува.

Какво се случи на местно ниво?

Нашата цел е да информираме населението и да насочваме тези, които имат нужда към лекарите-онколози, защото в повечето случаи се налага човекът, срещнал се с коварната диагноза да побърза. Традиционно, за 5-та поредна година, се проведоха профилактични прегледи, спонсорирани от Община Самоков и извършени от доц. Байчев и екип от ВМА-София.

Как преминаха прегледите?

Самоковки бяха похвалени от екипа, провел прегледите. Повечето жени идваха със стари изследвания и истории, които улесняваха екипите. Прегледаха се 206 пациентки общо за двата дни. 98 се оказаха в добро състояние. На 40% от дамите бяха назначени допълнителни изследвания. Много от тях ги направиха веднага в мамографския кабинет към МБАЛ-Самоков и получиха от екипа назначенията си веднага. За съжаление се откри един рак. Всяка година в България от рак на гърдата се разболяват над 3 900 жени. За жалост 1200 жени не се справят с болестта. В това число за тази година през лятото и от нашите редици ни напуснаха три жени на възраст около 50 години. Болестта не прощава. Информираността и навременното й откриване помагат по-малко хора да я срещнат. Нашият апел е винаги да приканваме хората да се преглеждат!

Какви са възможностите за превенция?

Програмата „ Спри и се прегледай” е една уникална възможност за профилактика на четири вида рак. Често не осъзнаваме, че сами трябва да се погрижим за себе си! Държавата след много години полага началото на скринингова програма. Тези, които са уважили себе си и са направили своя преглед оттук нататък ще бъдат поканвани периодично да правят своя профилактичен преглед безплатно. МБАЛ-Самоков още от самото начало е една от болниците, в които, всеки получил писмо може веднага да направи своя преглед.

Какъв е приносът на организацията, която ръководите?

Сдружение „Сили имам да се боря” повече от шест години е в помощ на пациентите със своята извънболнична помощ. Офисът ни се намира на 3-тия етаж в старата сграда на Общината. От 8.00 до 17.00 часа там винаги има социален сътрудник, който се грижи и за много пациенти по домовете и болницата. Телефонът ни е 0722/9-04-14. Всеки, който има нужда и желание може да ни потърси. Много още може да желаем здравеопазването да бъде на друго, по-добро ниво. Собственото ни здраве зависи само от нас и ние трябва да се погрижим затова най-напред. Призивът ни е: ”Ходете на преглед и уважавайте себе си!”  

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close