ОбществоРегионални

204 самоковци са останали без работа през изминалия месец

Самоков 365

В периода 13-31 март 2020 г. в Дирекция „Бюро по труда” – Самоков са регистрирани 243 безработни, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина. През същия период работа на първичен пазар на труда са започнали 47 безработни лица. От началото на март в  ДБТ-Самоков са обявени 104 свободни работни места. В периода 13-31 март 2019 г. са се регистрирали 93 безработни, а работа на първичен пазар на труда са започнали  60 лица.

От регистрираните безработни в периода 13-31 март тази година с най-голям дял са заетите в икономическата дейност хотелиерство и ресторантьорство – 42% от случаите. Следват секторите търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети – 21%, държавно управление – 75 и преработваща промишленост – 7%.

Общият брой на регистрираните в Бюрото по труда безработни от община Самоков към 31.03.2020 г. е 1483. Броят им е с 204 или с 15.9% повече в сравнение с февруари, когато той е бил 1279. „Лицата, желаещи да се регистрират в Дирекция Бюро по труда-Самоков могат да го направят по няколко начина” – призова директорът Венета Галева. Тя разясни, че това може да стане чрез системата за сигурно електронно връчване, ако притежават ПИК от НОИ. Също така чрез изпращане на заявлението за регистрация в ДБТ по е-пощата на бюрото и чрез  изпращане на заявление за регистрация в ДБТ с лицензиран пощенски оператор на адреса на ДБТ.

За момента влияние върху безработицата оказват освободените предсрочно работници и служители, включени в сезонна заетост. Много други обаче карат едномесечно предизвестие и ще бъдат освободени на следващ етап. Каква ще бъде проекцията в Самоков предстои да разберем.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close