Култура

2014 година на живо

chitalishteКУЛТУРА
Културният живот е като приливи и отливи в големия океан на разнообразното от към емоции, думи и дела самоковското всекидневие.
Понякога се засилваме и на лице са добри резултати, друг път се носим инертно по течението… Но, важното е, че все пак има нещо наяве и отклик, кога положителен и похвален, кога повод за възмущение и негативни реакции от страна на обществеността.
Не бива непрекъснато да си търсим кусурите едни други, но не бива и да прекаляваме с ласкателствата, защото сами по себе си не водят до нищо добро, затова да стъпим твърдо на стълбичката с поздравленията и градивната критика.
През изминалата 2014 година, освен заложените в културния и исторически календар на Община Самоков събития, които е излишно да пишем едно по едно, тъй като те се отбелязват всяка година, имаше образно казано обновление на репертоара.
В първата събота на месец ноември се проведе първото издание на Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро”, който бе съвместна инициатива на Школа по народни танци „SunDance” (София) и Община Самоков. Фестивалът събра много гости, танцови състави (над 1000 участници), а също и самоковските занаятчии и е планувано да стане традиционен за града ни.
През 2014 година, в Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” успешно бяха проведени третите издания на фестивала на старата градска песен и театралния фестивал „Театър без граници”.
Достоен и значим юбилей беше и честването на 100-годишнината на смесен хор „Рилска песен” при Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, отбелязан с тържествен концерт и с издаване на книжка с историята на Градския хор.
През декември се отбеляза и четвърт вековният юбилей на нежната „армия” на града ни – Мажоретен състав „Самоков”, с художествен ръководител Теменужка Янкова.
В Националната кампания „Чети с мен” Самоков спечели приза за „Най-четящ град за 2014”, а 11-годишната Теодора Станоева – за „Най-четящо дете за 2014”. За отбелязване е, че Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” бе една от 3-те библиотеки, номинирани за отличието на Българската-библиотечно-информационна асоциация „Библиотека на годината“. Също така библиотеката бе удостоена от Общината с почетен знак – златен. Спечели и финансиране по проект „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. За поредна година успешни бяха и инициативите – „Ваканция в библиотеката” и „Коледна работилница”.
През август поставена бе и първата къщичка за книги в града ни, пред Читалището, която обаче скоро бе нападната от „опустошители” на писаното слово и книги в нея за момента няма… Или по-скоро не се задържат дълго, за съжаление.
За втора поред година се проведоха и Чакъровите тържества (25-27 юли) , организатор на които е Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”.
Други по-големи успехи за културен Самоков са: Трети международен младежки фестивал „Река на толерантността”, чийто организатор е Национален дарителски фонд „13 века България”, откриването на който беше в двора на Сарафската къща. Състоялия се Международен пленер под надслов „Творчески хоризонти” в хотел „Калина”, Говедарци. Младежкият фестивал под надслов „Ритъмът на планината”, който се провежда за четвърти път на територията на град Самоков.
И не на последно място множеството успехи на нашите групи, колективи и младежи, които вземат участие в конкурси и фестивали, и представят достойно и с гордост града ни, а самите те са повод за гордост на всеки техен съгражданин.
Да отбележим също отличните представяния и високи постижения на децата от школа по изобразително изкуство „Захари Зограф”, ВИГ „Лунни лъчи”, ДВГ „Самокови”, Младежка театрална студия и Мажоретен състав „Самоков” при Читалище-паметник „Отец Паисий 1859” , както и на децата от школа по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” и танцовия състав при Читалище „Младост”.”
Младежки дом – Самоков и Читалище „Любословие-2008” също изпълваха своите дни със събития.
Успешни са представянията и изявите и на творческите колективи и състави към селата от Община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close