Седмицата

2014 през очите на Иванка Вукова

Иванка Вукова„Всичко, постигнато през изтеклата година е в резултат на екипна дейност и съдействие между институциите”

 

На прага сме на Новата 2015 година с нови очаквания и надежди за здраве, късмет, добрини и щастие. Нормално е всеки да погледне към изтичащата година и да направи равносметка, какво е направил  в личен план и като част от екип в своята работа. Макар и в тежки времена на постоянна политическа нестабилност, смяна на правителства и несигурна икономика, смея да отбележа, че през 2014 година в Общината ни се случиха доста събития, които допринасят за популяризиране на района и за развитието му като атрактивна туристическа дестинация, което всъщност е част и от провежданата политика на ръководството на Общината и на Общинското предприятие за маркетинг, туризъм и туристически дейности.

През тази година работихме активно по проекта „Дестинация Рила – четири сезона“ за промотиране на възможностите за туризъм в общината ни, съвместно с общините Сапарева баня и Долна баня. Благодарение на този проект имахме възможност да представим нашите ресурси и потенциал в областта на туризма на световни форуми, каквито са туристическите борси в Берлин, Лондон и Букурещ, както и на национално ниво посредством участието ни на туристическите борси в София, Русе, Велико Търново. В продължение на дейността ни по популяризиране на района, организирахме и два информационни тура, в които участваха представители на медии и туроператори от страната и чужбина – Великобритания, Германия, Русия, Украйна, Македония, Черна гора. Изработиха се  информационни и указателни табели, които да са в помощ на туриста.

През 2014г. се реализира и една инициатива за изработка на табели с карти и отбелязване на всяка местна забележителност във всяко от 24-те села в общината ни, като по този начин селата ни стават по-привлекателни.

Можем да се похвалим, че през 2014г. се постави началото на Фолклорния фестивал „Нашенско хоро“ със заявка да стане традиционен. Над  1000 участници от цялата страна участваха в надиграването и се докоснаха до местния колорит, събран в базар от ръчноизработени предмети на местните занаятчии, картини и продукти на билкопроизводители и производители на сирена, кашкавал, мед, сладка и други. Общинското предприятие за маркетинг, туризъм и туристически дейности подкрепи и първото издание на фестивала „Магията на Рила“ и проведения за първи път в Боровец фестивал „Рок в Рила“, организирани от Сдружението на хотелиерите в Боровец.

Разбира се, не мога да не отбележа и положителното въздействие върху туристите и посетителите на региона ни от функционирането на Туристическия информационен център, в който всеки един от тях получава изчерпателна информация за обектите на територията ни, информация за туристически маршрути в планината, както и за местата за настаняване и хранене. В тази връзка разработихме и информационен материал – дипляна, съдържаща карта на града и района с туристически обекти и забележителности, който се разпространява безплатно, и с който да помогнем на всеки турист да се ориентира по-лесно в града ни и да открие обектите, които се намират в извън него.

Градът ни се усмихва все по-чист, все по-красив, по-пъстър и цветен, с все повече градинки за игра на най-малките, спортни площадки за по-големите и с все повече места за отдих и развлечение. А светлините на коледната украса изпълват душите и сърцата ни с празнично настроение.

Тук споменавам само част от събитията и мероприятията, но цялата година бе наситена от спортни и културни прояви, които ни правят горди граждани на общината, а Самоков и околностите му – притегателно място за туристи през всички сезони.

Всичко, което е постигнато през изтеклата година е в резултат на екипна дейност и съдействие между институциите. То е естествено продължение на започнатото в предишната година. А за това, което предстои през следващата година, вече сме поставили началото в настоящата година.

Нека да си пожелаем една здрава и успешна година, през която заедно да продължим да превръщаме родното ни място в още по-привлекателно място за живеене и в още по-атрактивна туристическа дестинация през цялата година!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close