Седмицата

2014 през очите на Венцислава Шопова

veni „Проблемите не могат да се решат с един замах”

Каква беше 2014? Когато давам оценка на нещо изминало, аз лично предпочитам да виждам нещата, които са свършени първо и след това, което не е свършено, така че за времето, което е изминало доста неща са налице в личен план. Здрава съм – аз, семейството ми, близките ми, което означава, че годината е била добра. Имаме хубави преживявания. В професионален план аптеката работи и продължава да съществува, въпреки трудностите.

От позицията си на общински съветник отново ще спазя това правило, което в началото споменах – смятам, че в града ни се случиха много положителни неща през годината и право да кажа това ми дава една случка съвсем наскоро. Пристигнаха ни гости от Варна. Хора, които посещават града всяка година и когато си тръгнаха, тяхното възклицание беше: „Боже, как искаме да си купим една къщичка тука!”. Т.е. хората, които не живеят тук по-ясно забелязват промените, които са изцяло в положителна насока.

Няма да говоря с излишен патос – много неща не са свършени все още, но нека да отбележим положителната промяна на града, социалната политика. Смятам, че социалната политика е много добра. Виждате колко центрове работят и то работят добре, въпреки трудностите. Не спря дейността нито на социалния патронаж, нито работата на центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с увреждания. Разкриването на Центъра за настаняване от семеен тип на деца, лишени от родителска грижа е едно страхотно начинание, което беше доведено докрай през тази година, въпреки оплюванията в началото на мандата, на които цялата страна беше свидетел. За съжаление на откриването му нямаше такава представителност от същите тези хора, които навремето критикуваха. Важното е, че децата са тук, че едно добро дело е направено, че градът ги посрещна с отворени обятия. Включиха се много хора, кой с каквото може, което за мен е много добър знак. Близо 50 хил. лв. Общината отпуска всяка година на хора, нуждаещи се от лечение.

Когато има проблеми, те не могат да се решат с един замах. За 2015 г. също останаха много неща за вършене. Абсолютно несериозно е да смятаме, че едно управление, каквото и да било, може да промени всичко лошо до момента и да потекат реки от мед и масло. Много неща останаха несвършени. На първо място е преодоляването на високата безработица. Това, че общината продължава да бъде един от най-големите работодатели не е добър знак, но пък се работи в тази посока. Като представител на професия от медицинската сфера мога да кажа, че състоянието на болницата е не по-малък проблем. Надявам се работата и по това направление да продължи и лечебното заведение по-скоро да успее да възвърне доверието си в хората, които живеят в района и ползват нейните услуги. Туризмът също би трябвало да е сред основните ни приоритети при положение, че нямаме развита икономика в града, нямаме някаква голяма фирма, която да създава работни места и да произвежда нещо. Изключвам може би едно-две предприятия. Смятам, че се работи в тази посока и не откривам топлата вода, като го казвам. Хората, които работят в туристическия бранш могат по-добре да направят оценка на това състояние. Но присъствието на Боровец толкова близо до нас и фактът, че той не е все още толкова предпочитан курорт говори, че трябва да се работи още в тази сфера.

Искам да използвам възможността и да пожелая на всички много здраве, то е най-важно за всички. Да стъпим в Новата година с отворени сетива, да виждаме красивото около нас и да сме щастливи.

Винаги съм оптимист. Смятам, че без оптимизъм човек е обречен, така че оптимист, но да бъде с мярка и да бъде в правилната посока.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close