Седмицата

2014 през очите на Бойко Йорданов

boiko„За града се говореше и то в повечето случаи с хубаво през изминаващата 2014”

Лично според мен 2014-та  година бе доста бурна и интересна. Смениха се няколко правителства, станахме свидетели на фалита на една банка, което причини масова истерия сред вложителите и в останалите банки, както и на редица съсипани животи, станали факт заради  наводненията в много части на страната. В Самоков също беше интересно. Това, което не може да не се отбележи е, че за града се говореше и то в повечето случаи с хубаво. През 2014-та в града ни се проведоха множество мероприятия, които бяха отразени не само в местния печат, но и в националния. Градът ни бе домакин на няколко Европейски първенства, последното от които бе Европейското по крос кънтри, а преди него тук се проведоха шампионатите по карате, сумо, джудо, борба и др.

Тук се състоя и надпреварата за „Пътен полицай на годината“, която бе сериозно отразена и в националните медии, „Рали България” и не на последно място оф-роуд шампионатът „Балкан Маратон Рали“. През 2014-та Община Самоков спечели и няколко престижни награди, които също говорят добре за свършеното до момента от ръководството.

Награди получихме за крепостта Цари мали град  и за Центъра за настаняване от семеен тип, който бе открит само преди няколко месеца. През годината бяха асфалтирани множество улици в града, подменена бе ВиК мрежата на някои части от града и селата, а заедно с това бяха оправени и пространствата около Голямата чешма и Чадър чешма, които според мен преди това изглеждаха трагично и се бяха превърнали във всичко друго, освен в паметници на културата, каквито са.

Другото нещо, което ми хареса през тази година е това, че се обърна внимание на младите хора. Ремонтираха се спортните площадки, за което бе крайно време да стане, тъй като беше смешно община с 30 хил. жители да не разполага с нито едно място, където младите могат да спортуват.

Наред с хубавите неща обаче не можем да не споменем, че градът ни пак стана скандално известен с ромите и незаконния ток в махалата. Това не е някаква новина за самоковци, тъй като от години се говори из града, че в махалата ток не се плаща. Жалкото само е това, че заради тези, които се включват незаконно към мрежата, страдат и законните потребители на „енергото“, които доста често остават без ток и мръзнат през зимните месеци заради аварии. Национална новина стана и изграждането на водопровод, пак в близост до ромския квартал, който обаче май се оказа законен!? Другото негативно нещо, за което се сещам е това, че градът ни сигурно е един от първенците по безработица в страната. В Самоков тя е 21, 1 %, а в национален мащаб тя се движи около 10-11 %.  Причината за това според мен е, че не се намират хора, които да искат да инвестират и да правят бизнес тук, разкривайки заедно с това и нови работни места. Единственото, на което се разчита е на сезона на Боровец или Общината да успее да осигури работа на трайно безработни лица, благодарение на някоя програма. Друго нищо. Производство почти нямаме, като малкото работещи фирми са „Самел 90“, „Пластимо“ и „Пайп Индустриал“. Всички останали предприятия бяха разпродадени за жълти стотинки и вече пустеят. Друг огромен проблем за общината ни е незаконната сеч. Уж се борим с нея, но  доколко успяваме – не се знае. Има и една тема, която обаче не мога да изтъкна нито като положителна, нито като отрицателна. Става дума за регионалното депо за отпадъци, което трябва да бъде изградено през следващата година.

От една страна намирам за нужно Община Самоков да има модерно депо за събиране на битовите отпадъци, но от друга страна не съм сигурен, че мястото, на което то ще бъде изградено е най – подходящото. Темата е доста дълга и не мисля, че сега е моментът да се обсъжда, защото сме в навечерието на едни от най – хубавите празници – Коледа и Нова година. Поради тази причина искам да пожелая на всички самоковци весело изкарване и нека бъдем по-здрави, по-щастливи и по-добри!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close