Регионални

20 млн. лева за ремонт на пътя Самоков – Дупница  

Ogromni-dupkiАнелия Балабанова

„По ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат рехабилитирани над 36 км от път II-62 Самоков – Дупница. Участъкът от второкласния път е включен в списъка с проекти, с които Агенция „Пътна инфраструктура“ ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ пред Управляващия орган на програмата. Индикативната стойност на проекта е около 20 млн. лв.” – се казва в официално съобщение, изпратено от Агенцията.

Пътят Самоков-Дупница е изключително натоварен и има спешна нужда от ремонт. Многобройните компрометирани участъци, в съчетание с приличащите на кратери огромни дупки и интензивния трафик са реална предпоставка за инциденти. За проблема бяха алармирани институции на различни нива, дори и от трибуната на Народното събрание. Резултатът – глас в пустиня. Дежурното оправдание беше липса на средства. Институциите успяваха да заделят само за най-неотложните дейности.

„През 2015 г. за изкърпване на настилката и повишаване на безопасността на движение по пътя са осигурени над 17 500 лв. Кърпежите обаче са временна мярка, а трайното решение е рехабилитация на пътния участък и такава ще бъде направена със средства от европейските фондове, тъй като II-62 Самоков – Дупница не е основно ремонтиран от десетилетия и е в недобро състояние.

През миналата година за подобряване състоянието на републиканските пътища на територията на община Самоков, в съответствие с разполагаемия финансов ресурс, са вложени над 80 хил. лв. С тези средства е изкърпена настилката, почиствани са банкети, подменени са еластични огради и знаци на път II-62 Самоков – Дупница, на II-82 Костенец – Самоков, III-822 Самоков – Ихтиман, III-627 Самоков – Ковачевци, III-6206 Самоков – Говедарци – Мальовица” – информират  от Агенция „Пътна инфраструктура”.

В края на 2015 г., месец декември дойде новината, че пътят Самоков – Дупница ще бъде включен в т.нар. индикативен списък с обекти. Последните дни дават ясен сигнал и доказателство, че на въпросния участък най-накрая ще му бъде обърнато внимание.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close