Самоков

20 години под китарния звън на „Акустика”

Анна Манова

Историята на китарен ансамбъл „Акустика” започва като една мечта. Тя се ражда в съзнанието и сърцето на филолога и музикант Христо Христов. Като основната му идея е свързана с обучение и концертна дейност. Самият той е категоризиран музикант и  вече има зад гърба си самостоятелни музикални изяви, както и такива като част от група. Преподаването на китара за него е ново предизвикателство, в което се впуска с много желание преди  20 години.

През лятото на 1997 година Христов, с известна доза неувереност, решава да опита да събере на едно място деца и младежи, които имат интерес към китарата. До този момент подобен ансамбъл от китаристи не съществува в Самоков. За негова приятна изненада всички, които са обещали идват на първия урок.  И така 13 ученици се впускат в музикално приключение, заедно с новия си учител. Обединява ги интересът към музиката и струнните инструменти.  Оказва се, че децата са страхотни мераклии, което спомага за добрата спойка и лесната работа с тях. Името „Акустика” идва съвсем малко по-късно по предложение на Борис Чичанов, който също е част от групата. Не закъснява й първото излизане пред публика. Това се случва на 1 октомври през същата година по повод Международния ден на музиката и поезията в Младежки дом Самоков. Така започват първите стъпки на китарен ансамбъл „Акустика”. Групата започва да се събира редовно и да разучава различни мелодии. „Правех и мои композиции и хрумвания, защото няма много пиеси за китара. Децата ги харесваха, искаха да ги научат, а на мен това ми даваше ищах”, споделя Христов. Всъщност цялата негова лична житейска мисия се основава на това да открива талантливи деца в различни сфери на културата и изкуството.

През 1999 година част от състава се подменя и се ражда „Акустика 2”. Тогава към изпълненията на китара вече има и дует. Като певци и китаристи се изявяват Христина Стефанова и Момчил Степанов. Заедно правят концерт през 2001 година в залата на Младежкия дом, отново по повод 1 октомври. Салонът е препълнен от желаещи да присъстват. Повтарят концерта за Деня на народните будители.

През годините съставите се подменят, като интересът към китарата се запазва. Появяват се „Акустика 3”, „Акустика 4”. Създават си традиция всеки състав да надписва имената си върху китара, направена от картон, а тя остава за спомен на ръководителя.

Името на „Акустика” се превръща в синоним на събирателно място на талантливи деца и младежи. Създават си авторитет и започват да ги канят на различни мероприятия в града. Групата участва в организирани ежегодни концерти по повод Деня на влюбените и Трифон Зарезан, пролетни концерти, годишни концерти за приключване на учебна година, Ден на музиката и поезията, Ден на народните будители, Коледен концерт, както и участия при представяне  на книги от различни автори, годишнини и др. събития.

Репертоарът се обогатява като китарен ансамбъл „Акустика” изпълнява класическа и популярна музика, рок, а също и авторска музика на Христо Христов. А поне веднъж годишно правят концерт, на който китаристите имат възможността да покажат какво са научили.

„През школата и съставите ми са преминали много деца. Има такива, които са се отказали да се занимават с музика, но има и доста, които са продължили в тази сфера. Така или иначе вярвам, че за всеки е било полезно по някакъв начин, защото музиката вече не е просто шум за тях, станала е по-разбираема. А времето, което сме прекарали заедно да е било полезно. Почти всички китаристи в Самоков са били мои ученици”, споделя Христов.  Основното негово желание е в тези деца и младежи да се в формирал музикален вкус. Истината е, че не от всеки може да стане професионален музикант, но тези които имат талант и влагат нужното старание няма как да не успеят.

„Тези, които са по-мераклии успяват. Много се гордея с двама от последните ми ученици – Алек и Божидара. Божидара Трохарова е приета в Националната музикална академия и ще се занимават професионално с музика. Това наистина ме радва изключително много”, споделя Христов.

От една година двама негови ученици – Стефан Петров и Георги Лазаров обучават деца в Самоков и се изявяват на самоковска сцена. По този начин те стават продължители на една традиция, която съществува в града вече две десетилетия.

Такива успешни ученици са най-доброто признание за работата на един педагог. Още повече като в случая на Христов, който намира това за своя лична мисия. И макар толкова години да има опит на сцената той и днес се вълнува по същия начин, както й първия път. И това е най-ценното – да даваш и изискваш от себе си винаги най-доброто.

Тази година китарен ансамбъл „Акустика” навършва двадесет години. Юбилейният концерт ще се проведе на 13 октомври /петък/ от 17:30 часа, в салона на Младежкия дом.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close