Общество

20 години на лов за новини с камера и микрофон

12312123_10205698713168181_771026433_nАнна Манова

Годината е 1993 година. Появяват се първите кабелни мрежи. Двама ентусиасти – Димитър Ангелов и Никола Вецев започват да изграждат такива мрежи в кварталите „Дружба“ и „Люлин“ в София. Това е и времето на първите стъпки на прохождащата част на инициатива. И именно тогава се взема решение да се създаде дружество, чийто предмет е именно далекосъобщителната дейност – „САТЕЛИТНИ СИСТЕМИ“ ООД. Разработват се съответните проекти и през 1994 г., в остра конкурентна борба „САТЕЛИТНИ СИСТЕМИ“ ООД успява да получи лицензии за Самоков, Боровец, всички села на територията на Общината, Долна баня и Костенец.

По онова време в повечето от тези населени места работят нелицензираните, или т.нар. „пиратски” мрежи. Може да се твърди, че „САТЕЛИТНИ СИСТЕМИ“ ООД е единствената фирма в България, която е започнала изграждането на мрежа едва след получаване на лицензията. А това означава много сериозен инвестиционен процес. Първата стъпка е искането на съдействие от Общината за помещение, разполагане на антени на сградата. Срещат се редица бюрократични спънки. Търсят се други възможности и така се стига до ДНА. Монтират се антените, главната станция и започва изграждането на магистралните линии. Самоковци наблюдават с интерес и любопитство – какво по-различно ще предложи новата фирма. Оказва се, че има много неща – безжична връзка, чрез която се осъществява пренос на основните български програми от София. Балансирана програмна схема – един цветен прозорец на фона на сивата действителност на тежкия преход.

Започва изграждането на собствено студио и се подготвя стартирането на Канал „Рила”. Мрежата се прави поетапно. Стартират първите предавания на Канал „Рила”. Хората се събират в къщи и апартаменти, там, където има сигнал да гледат предаванията. Следват първите новинарски емисии. Започнала 1995г. като програма, която в началото има забавно-развлекателен характер, в рамките на няколко години Канал „Рила” се утвърждава като авторитетна информационна теливизия, излъчваща както ежедневни новинарски емисии, така и тематични предавания с разнообразна насоченост.

През тези години, навършвайки своето „пълнолетие”, единствената местна телевизия, стартира с новини. Поетапно се „раждат” и две предавания, които са предимно с музикално – развлекателен характер – „Самоков сутрин” и „Самоков вечер”. А водещите лица са Кристина Ангелова и Ели Спасова. Двете дами се явяват на конкурс и стават част от стартиращия екип на телевизията. След това остава Кристина, която започва своята работа като журналист в канал „Рила” още като студентка, прехвърлила съвсем малко 20-те години. И макар както тя самата казва да е започнала „на шега”, днес се е превърнала в лицето с микрофона в града. За кратко време се ориентира в обстановката, навърта опит и става част от новинарския екип, заедно с Оля Георгиев, която съвсем скоро се завърна отново на екран.

През тези години екипът на местната телевизия се е разраснал и днес в него работят: Кристина Ангелова – главен редактор, водещ на новините, Гиргина Рангочева – водещ на новините, с ресор спорт, Оля Георгиева – водещ на новинарските емисии, репортерите Ели Павлова, Веска Вълчовска, Веска Тодорова, Жулиана Костова – репортер и автор на краеведски предавания, Атанас и Андрей Домишлярови – оператори, Георги Банчев – режисьор, апаратна – Ива, Пепа, Диляна и Рени Николова – програма и архив.

Едно от първите предавания, което скоро отбеляза своя 15-годишен юбилей е „Самоковче”, чийто сценарист е Роза Попова, а през годините водещи са били млади самоковчета. Днес в тази роля са Стела Йорданова и Васил Даганов. Над 10 години е на екран и предаването „Тема”, чийто автор е Кристина Ангелова. Предаванията – „Будилник”, „Спортен свят” и „С мисъл за Вас” са дело на Гиргина Рангочева. Имало е и други предавания като „Еко глас”, „Нашето лично стопанство”, „Здраве”, „Празници и вярвания”, които във времето са се преобразували във вид на репортажи към новинарската емисия.

Днес, 20 години по-късно, канал „Рила” има своя собтвена история, изпълнена с множество новини, собствени предавания и широка аудитория. Кабелна телевизия „Рила” в момента се явява разпространител на радио и телевизионни програми на територията на Общината, основен доставчик на достъп до Интернет, както и основен информационен източник за самоковци.

Като занапред екипът на местната телевизия предвижда развитие в още две направления. Едното касае техническата част като се предвижда поетапно изграждане на оптична свързаност до всеки един абонат, което от своя страна ще осигури по-качествена услуга, повече програми с по-високо качество, по-високоскоростен достъп до интернет, както й по-добра поддръжка и обслужване на абонатите. Второто направление е свързано с развитието на Канал „Рила” главно със стартирането на нови предавания и рубрики и разнообразяване на съществуващите, с въвеждането на нови технологични платформи, осигуряващи пряка връзка със зрителите, както и с осигуряване на по-обхватно разпространение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close