Регионални

183 жени се прегледаха безплатно

Анелия Балабанова

preglediОтново е октомври. Месец, който преминава под знака на борба срещу рака на гърдата. Обявен е за такъв още през далечната 1985 г., а идеята в самото начало е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварното заболяване. Днес хиляди хора по света възприемат октомври като месец за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта.

Една хубава традиция във времето станаха безплатните профилактични прегледи, организирани от СЖОЗТС „Сили имам да се боря”. Те станаха факт за девета година като за първи път те се проведоха в сградата на Туристическия информационен център. Отново желаещите да се прегледат бяха много повече, отколкото реално можеше да поеме кампанията. Заради това и организаторът Анита Симитчиева – председател на СЖОЗТС „Сили имам да се боря”, беше изготвила листа на чакащите, за да се използва максимално 5-дневният период на прегледите. Инициативата приключи в края на миналата седмица. Равносметката от нея  – 183 жени прегледани на ехограф от д-р Инков. Две от тях са без препоръки, а 16 са насочени за оперативно лечение. Всички останали имат предписание и диагноза.

Изводите, които могат да се направят са в няколко основни насоки. Смисълът от подобни кампании е безспорен и те трябва да се провеждат по възможност по-често. Това, че са безплатни осигурява достъп на по-широк кръг от хора до специалисти и медицинска помощ. Вероятно се е повишила и здравната култура по отношение на превенцията и профилактиката на определени заболявания. За съжаление това, че при голяма част от прегледаните се установяват някакви здравословни проблеми и големият брой желаещи навеждат на мисълта, че веднъж годишно подобни прегледи не са достатъчни. Остава обаче надеждата, че навременната диагностика би дала втори шанс на много жени.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close