Регионални

17 май е новата дата по делото за общинските съветници в Самоков

Анелия Балабанова

savetnici-kletvaСъвсем не по първоаприлски звучи новината, че вече има насрочена дата от страна на  Върховния административен съд за ново разглеждане на казуса с избора на общински съветници в Самоков. На 17-ти май се очаква да има някаква по-окончателна развръзка. Припомняме, че на 16-ти февруари 2016 г. ВАС не даде ход по същество на делото срещу решението на Административен съд  – София област от 22-ри декември 2015 г., във връзка с производство, образувано по жалба на Даниела Трохарова в качеството й на регистриран кандидат за общински съветник.

Причината за отлагането през месец февруари бяха неизпълнените в срок указания от представител на Реформаторския блок. Само, че освен Блока имаше и други заинтересовани страни – ОИК- Самоков, БДЦ-ВМРО, БСП, Обединен блок на труда „Български лейбъристи” и общински съветници,  гарантират продължаването на процедурата и отговор на въпроса ще има ли касиране на изборите и нов Общински съвет в Самоков. Нещата все повече намирисват на политически договорки на най-високо ниво, които разбира се няма как да бъдат доказани.

Паралелно с това юристи и заинтересовани се опитват да дадат някаква прогноза на база съдебна практика. Такава може да се почерпи от съседната община Дупница, където на първа инстанция вотът е касиран. Окончателната развръзка и решение обаче са сведени до технически пропуски и частично разместване на пластовете в  местния Общински съвет. Възможно е този сценарий да се повтори и в Самоков. Финалната дума е на съда. Запознати коментират, че не е искано допълнително изготвяне на документи и експертизи. Развръзката предстои, а решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close