ОбществоРегионални

16 ноември – Ден без пешеходци- жертви на пътя Провежда се втората част на акция “Зима”

 

„Самоков 365”

В дните на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях,  пътните полицаи осъществяват засилен  контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Униформените ще следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях възникват между 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите, неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

„Бъди видим през зимата и в тъмното”, съветват пътните полицаи и припомнят задължения на пешеходците, съгласно Закона за движение по пътищата – пешеходците е препоръчително да носят светли дрехи, да се оглеждат, да носят светлоотразителни елементи, да се движат по тротоара или в близост до банкета.

Ако пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движи по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл.108, ал.2, т.1), подлежи на глоба от 20 лв. Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл.112, ал.1). Ако не са спазени условията глобата е 30 лв. за водача на организираната група пешеходци.

 

ВАЖНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ:

∙ Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.
∙ Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!

∙ Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
∙ Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци, и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.

∙ Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!
∙ Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите ви.
∙ Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

За всички водачи на пътни превозни средства е изключително важно да намаляват скоростта, когато на и край платното се намира пешеходец, особено дете, както и да шофират с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука. Необходимо е да познават и очакват възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close